Sitemap Site Map

Gazania
Gazania

Din genul Gazania fac parte 16 specii de plante cu aspect târâtor originare din sudul Africii. Ceea ce atrage mai mult atenţia sunt florile mari, de la galben la portocaliu intens, ideale pentru a decora jardinierele de pe pervazuri sau alte vase de pe terasă sau dintr-o curte interioară. Datorită vieţii deosebit de lungi şi rezistenţei la sare, sunt deseori cultivate pe malul mării.

Cultivare


Speciile Gazania trebuie plantate în luna martie sau la începutul lui aprilie, într-un compost puţin fertilizat. Le place lumina soarelui, de aceea alegeţi pentru ele un loc cald şi însorit. Dacă vreţi să le cultivaţi separat plantaţi-le în vase de 13 cm în diametru sau câte două-trei împreună în vase de 45 de cm, asigurând o drenare corectă a pământului şi udaţi-le din abundenţă la început. În timpul perioadei de înflorire administraţi-le la fiecare 2-3 săptămâni puţin îngrăşământ. Dacă nu intenţionaţi să le trataţi ca plante anuale şi nu le eliminaţi toamna, trebuie să le feriţi de lunile geroase de iarnă, adăpostindu-le într-o baracă sau într-o seră. Toamna, tăiaţi toate tulpinile şi mai udaţi când este nevoie, dar ăsaţi-le la o temperatură sub 5-7°C. La apariţia primelor zile călduroase de primăvară, începeţi să udaţi ceva mai des plantele până când începe procesul de creştere. Duceţi-le în aer liber doar atunci când temperatura s-a stabilizat.


Reproducere


Puteţi înmulţi speciile de Gazania prin seminţe sau prin butaşi. În primul caz, în luna februarie presăraţi seminţele uniform într-un compost special pregătit şi acoperiţi-le cu un strat subţire de nisip fin. Udaţi bine şi puneţi recipientul la lumină, dar nu la soare, la o temperatură de 16°C. După 3-4 săptămâni, când plăntuţele au crescut suficient, mutaţi-le în vase mici de 8 cm. Butaşii se obţin în iulie şi în august, se taie de la locul de inserţie a frunzelor şi se plantează la 4-5 cm adâncime într-un compost de turbă şi nisip fin în proporţii egale. După 2-3 săptămâni, când butaşii vor face rădăcini, mutaţi-i în vase de 8 cm, într-un compost în permanenţă umed, la o temperatură de 7-10°C. Transplantarea într-o jardinieră se va face la sfârşitul primăverii.

Pericole şi precauţii


O udare exagerată poate expune florile şi frunzele la atacul unor ciuperci ca mucegaiul cenuşiu, care se combate cu un fungicid special. Primăvara, plantele pot fi infestate cu tripside şi se tratează uşor cu insecticide pe bază de piretru.

Specii şi varietăţi


Hibrizii Gazania x hybrida au frunze lanceolate verde-închis şi flori de culoare galben-intens care apar până toamna târziu. Dintre numeroasele varietăţi amintim "Monarch Mixed" cu flori galbene, roşii, roz, portocalii şi de culoarea bronzului; "Sunshine Mixed" cu dungi şi pete de diferite culori şi "Bridget" cu flori galben-portocaliu cu zone brune. Gazania splendens este o specie târâtoare cu flori portocalii ligulate, cu o pată albă mărginită de negru la punctul de prindere; înfloreşte de la sfârşitul lui mai până în septembrie. Asemănătoare, dar cu aspect de tufă, este Gazania uniflora care depăşeşte 30 de cm în înălţime. Are frunze subţiri şi catifelate şi flori mai mici, cu petale ligulate galben-aurii pătate la locul de prindere cu negru şi cu alb.Gazania
4.4 din 5 bazat pe 21 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (875.53KB)
Necesită Adobe® Reader®