Sitemap Site Map

Globularia
Globularia

Globularia este un gen de origine asiatică şi europeană care cuprinde 28 de specii, cu o înălţime de la 15 la 60 de cm, cu aspect de tufă, compactă şi târâtoare. Numele ştiinţific se referă la forma inflorescenţei, compusă din flori mici reunite în capitule sferice.

Cultivare


În aprilie, plantaţi-o într-un vas de dimensiuni reduse, folosind un compost din o parte de turbă şi una de nisip fin. Urmăriţi dezvoltarea rădăcinilor, schimbând vasul până la unul de 40 de cm şi, în anii următori, adăugaţi un strat superficial de compost proaspăt. Plasaţi vasul într-un loc însorit şi ferit de vânturile reci. În perioada de vegetaţie, udările trebuie să fie regulate, dar cu cantităţi mici de apă (Globularia creşte pe terenuri aproape uscate), adăugând la fiecare 3-4 săptămâni puţin fertilizant lichid în apa de udat, mai ales din iunie până în august. La sfârşitul perioadei de înflorire faceţi o tăiere a ramurilor pentru a da plantei un aspect ordonat (ramurile vor putea fi utilizate ca butaşi). Toamna şi iarna, planta poate rămâne în aer liber, trebuie protejată, însă, în caz de umiditate excesivă. Compostul trebuie menţinut doar puţin umed.

Reproducere


Globularia poate fi înmulţită primăvara prin divizarea tufelor. La începutul toamnei pot fi folosite ramurile obţinute prin tăierea de ajustare sau pot fi tăiate altele care nu au făcut flori, pentru a obţine butaşi lungi de 6-8 cm. Îndepărtaţi frunzele de la baza butaşilor şi plantaţi-i într-un pământ amestecat cu turbă şi cu nisip fin, folosind o răsadniţă sau un recipient acoperit cu o folie de plastic, menţinând o temperatură constantă de 16°C. După 3-4 săptămâni, când au făcut rădăcini, puteţi muta butaşii în vase mici de 8 cm, aşezate într-un loc adăpostit. În primăvară, vor putea fi transplantaţi şi, în unele cazuri, separaţi.


Pericole şi precauţii


Făcând parte dintr-un gen care preferă un climat excesiv, globularia trebuie ferită de frigul prea puternic şi de umiditatea prea mare pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Poate fi atacată de limacşi şi de melci cu cochilie care trebuie combătuţi cu momeli otrăvite sau culeşi manual şi distruşi.

Specii


Globularia alpynum este o tufă mereu verde care nu depăşeşte înălţimea de 60 de cm. Are frunze aspre, scorţoase şi ascuţite şi flori albastru-deschis. Având origine alpină, Globularia incanescens este o plantă cu frunze căzătoare, cu rizom, târâtoare, şi, de obicei, înălţimea sa nu trece de 10 cm. Are capitule mici, albastre. O specie foarte compactă este Globularia repens care formează un fel de perniţă de frunze mereu verzi care, vara, se acoperă de flori de culoarea lavandei. Cu un aspect de tufiş cu frunze dese, Globularia trichosantha are frunzele inferioare ovale, iar cele superioare, înguste, sunt înşirate de-a lungul lujerilor purtători de flori. Florile sunt de culoare albastru-palid şi formează o inflorescenţă ca un capitul clasic. Toate speciile din genul Globularia sunt plante sălbatice deosebit de bine adaptate pentru a fi cultivate în grădini stâncoase şi la borduri.

« Gladiolus
Gladiolus
Hebe »
HebeGlobularia
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (889.25KB)
Necesită Adobe® Reader®