Sitemap Site Map

Hebe
Hebe

Aceşti arbuşti eleganţi, originari în cea mai mare parte din Noua Zeelandă, reprezintă mai mult de o sută de specii şi numeroşi hibrizi şi varietăţi mereu verzi şi delicate. Sunt foarte apreciaţi pentru frumuseţea florilor şi a frunzelor, fiind deseori cultivaţi în jardiniere şi în vase mari. Au o înălţime care poate varia de la 30 cm la 3 m. Sunt subîmpărţiţi în două grupe principale: speciile cu frunze lungi, subţiri, ovale sau lanceolate şi cele cu frunze mici, în formă de solzi şi suprapuse. Este vorba despre arbuşti uşor de cultivat şi care, pe toată durata verii, în unele cazuri chiar până toamna târziu, fac ca prin abundenţa lor de flori aspectul balcoanelor şi al teraselor să devină mult mai plăcut. Sunt foarte rezistenţi la vânturi şi la "atmosfera sărată", fiind potriviţi pentru cultivarea în zonele de litoral.

Cultivare


Speciile Hebe trebuie plantate primăvara într-un compost uşor fertilizat sau într-unui constituit din două părţi de humus, una de pământ cu frunze şi una de nisip. Folosiţi vase de 15-20 cm în diametru, aşezând pe fundul lor un strat de cioburi de argilă pentru a realiza un drenaj eficace. Când rădăcinile nu mai încap în vas, mutaţi planta într-unui mai mare, de până la 40 cm pentru plantele deosebit de bine dezvoltate. Tăiaţi ramurile degerate şi, pentru a menţine "silueta" plantei, tăiaţi şi ramurile crescute în dezordine. Speciilor Hebe au nevoie de un loc în plin soare, mai ales dacă este vorba despre plante cu frunze mici (celelalte suportă şi puţină umbră). Udaţi regulat şi, din martie până la terminarea înfloririi, la fiecare trei săptămâni, adăugaţi puţin îngrăşământ lichid în apa de udat. Pe timpul iernii, speciile cu frunze mari trebuie aşezate către sud sau vest, iar pentru cele cu frunze mici trebuie găsite locuri expuse la soare. În caz de frig puternic, este recomandabil să se protejeze vasele cu paie, plastic sau pânză şi să se acopere compostul cu un strat de turbă care, primăvara, va fi amestecat cu pământul plantei. Profitaţi de zilele mai calde pentru a uda atât cât este necesar ca să menţineţi pământul puţin umed.

Reproducere


lulie-august este perioada ideală pentru a obţine butaşi de 8-10 cm din ramurile care nu au produs flori. Îndepărtaţi frunzele de la bază şi presăraţi pe tăieturi pulbere de hormoni rizogeni. Plantaţi-i în vase pe care le veţi acoperi cu folie de plastic sau în răsadniţă într-un amestec de turbă şi de nisip, asigurându-le o temperatură de 10-13°C, într-un loc cu puţină umbră. Menţineţi umed compostul şi în fiecare zi descoperiţi vasele pentru circa o oră. După ce butaşii au făcut rădăcini şi au început să crească, descoperiţi definitiv vasele şi trataţi-i ca pe nişte plante adulte.

Pericole şi precauţii


Primăvara şi vara este foarte important să nu lăsaţi ca pământul să se usuce, evitând astfel răsucirea şi căderea frunzelor. Nu trebuie, însă, nici să exageraţi cu udatul. Plantele devin mai firave dacă se află într-un loc cu prea multă umbră. Infestarea cu păduchi verzi poate fi combătută cu insecticide pe bază de piretru, iar cea cu tripside, cu produse pe bază de malathion.

Specii şi varietăţi


Cu frunze solzoase, galben-verzui, Hebe armstrongii este un arbust cu ramuri erecte care atinge înălţimea de 90 de cm şi are flori albe. Cultivată din ce în ce mai mult ca plantă decorativă, Hebe pinguifolia "Pagei" este o specie cu aspect de tufă, înaltă de 23 de cm, cu frunze mici, ovale şi flori albe. Cea mai înaltă, care atinge 3 m, este Hebe salicifolia; prin tăieri de ajustare, poate fi menţinută la 1,5-1,8 m. Are frunze subţiri lanceolate şi flori albe sau mov-deschis care formează inflorescenţe. Hebe speciosa este o specie compactă care poate atinge 1,2-1,5 m în înălţime, cu frunze lucioase şi flori roşu-purpuriu. Destul de frecvent sunt cultivaţi eleganţii săi hibrizi, printre care "Alicia Amherst" cu flori albastru-purpuriu. Mai există şi mulţi alţi hibrizi de Hebe dintre care menţionăm: "Autumn Glory" tufă compactă, înaltă de 60-90 cm, cu frunze lucioase şi ovale şi flori albastru-violet care apar din iulie până toamna; "Great Orme" tufă erectă, înaltă de 90-120 cm, cu flori roz; "Cari Teschner" plantă ca un covor vegetal, înaltă de 23-30 cm, cu flori albastru-violet; "Bowles Hybrid" cu flori de culoarea nalbei.Hebe
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (924.72KB)
Necesită Adobe® Reader®