Sitemap Site Map

Hemerocallis

Crin galben
Hemerocallis - Crin galben

Genul Hemerocallis cuprinde circa 20 de specii originare din Asia orientală. Sunt plante erbacee perene cu frunze verde-deschis, în formă de panglică şi arcuite. Florile, în formă de pâlnie, se desfac în permanenţă în toată perioada de înflorire, din iunie până în august; frunzele apar la sfârşitul primăverii şi începutul verii. Sunt plante care nu au nevoie de o îngrijire deosebită şi se cultivă uşor.

Cultivare


Speciile Hemerocallis trebuie plantate între sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie în vase cu un compost amestecat cu îngrăşământ, la care se adaugă turbă, pentru a se menţine un regim potrivit de umiditate.
Pot fi plantate individual sau în grupuri de 3-4. Dacă sunt plantate separat, mutaţi-le în fiecare an în vase din ce în ce mai mari până în al treilea an, când veţi folosi vase de 45 cm în diametru. Dacă plantele sunt expuse la soare, asiguraţi-vă că pământul plantelor este mereu umed. Tăiaţi tulpinile de la bază când s-a terminat perioada de înflorire. Iarna, speciile Hemerocallis au nevoie de o îngrijire minimă: eliminaţi frunzele moarte şi continuaţi să udaţi plantele doar atât cât să nu se usuce pământul.

Reproducere


Speciile Hemerocallis se pot înmulţi prin divizarea tufelor. După ce aţi tăiat frunzele inutile în perioada dintre luna octombrie şi începutul primăverii, divizaţi tufele şi plantaţi segmentele udându-le moderat. Reproducerea prin însămânţare se face doar pentru crearea de hibrizi.

Pericole şi precauţii


Plantele sunt supuse atacului ruginilor şi al păianjenului roşu. În anii ploioşi, frunzele pot fi atacate de limacşi. Îndepărtaţi-i prin culegerea manuală şi cu momeli otrăvite.

Specii şi varietăţi


Hemerocallis aurantiaca, de origine asiatică, are frunze lungi, lucioase şi arcuite şi flori galben ca de caisă cu nuanţe purpurii. Hemerocallis flava, originară din China, este o specie cu frunze semipermanente, rizoma-toasă, cu frunze lungi de 50-65 cm şi flori parfumate în formă de stea de o culoare strălucitoare galben-citron care se desfac noaptea. Originară din China şi din Japonia, Hemerocallis fulva atinge înălţimea de 60-90 cm, are frunze verde-deschis, arcuite şi în formă de panglică şi flori ca nişte trompete, portocalii sau galben-intens, care apar din iunie până în august. Din această specie au fost obţinute numeroase şi interesante varietăţi cu flori simple şi duble, dintre care amintim "Stafford" cu petale roşu-închis pe margini şi galben-portocaliu în centru şi "Pink Damask" cu flori roz şi galbene în centru. Hemerocallis thunbergii, specie provenită din Japonia, are frunze lungi şi înguste verde-închis. Face flori galbene şi parfumate care se desfac între iulie şi august pe tulpini ramificate cu lungimea de 90 de cm.Hemerocallis
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (831.28KB)
Necesită Adobe® Reader®