Sitemap Site Map

Hyacinthus

Zambilă
Hyacinthus - Zambilă

Genul Hyacinthus cuprinde 3 specii de plante cu bulb caracterizate prin flori parfumate care apar primăvara în culori pastelate splendide, foarte apreciate de mult timp pentru valoarea lor ornamentală în grădini, în comerţ pot fi găsiţi bulbi de zambilă cu dezvoltare forţată, care înfloresc iarna în casă.

Cultivare


Pentru a obţine în grădină tradiţionala înflorire de primăvară a zambilei, bulbii trebuie plantaţi toamna, înflorirea în timpul iernii, în perioada Crăciunului, este posibilă doar dacă se plantează în septembrie bulbi supuşi în prealabil unui tratament de forţare. Bulbii pot fi plantaţi într-un vas, chiar şi fără un sistem de drenare, cu condiţia să nu se exagereze cu udarea. Aşezaţi-i deasupra unui strat de compost, la distanţă mică unul de altul, şi aveţi grijă să umpleţi cu alt compost spaţiile rămase libere. Lăsaţi, la suprafaţă doar vârful bulbilor. Vasul trebuie ţinut în aer liber, sub un strat de 15 cm de turbă sau, în orice caz, într-un loc răcoros, întunecos şi umed. Când apar primele frunze, mutaţi-l la lumină, la circa 10°C, mărind treptat temperatura până la 18°C şi udând cu regularitate. Bulbii ţinuţi în casă înfloresc doar o singură dată, dar dacă, după ce au făcut flori, îi plantaţi în grădină, la 15 cm adâncime, vor putea înflori în anul următor.

Reproducere


Despărţiţi bulbilii care se formează în jurul bulbului principal în perioada de repaus din timpul verii şi plantaţi-i în vase mici în care vor putea creşte şi, peste doi ani, vor putea înflori.

Pericole şi precauţii


Zambila poate fi afectată de boli din cauza ciupercilor, precum putrezirea bulbului şi a rădăcinilor. În schimb, este rareori atacată de insecte sau de acarieni.

Specii şi varietăţi


De la Hyacinthus orientalis, provenită din Europa de Est şi din Asia de Vest, au luat naştere multe varietăţi hibride, cunoscute ca zambile olandeze, în mai multe culori: albastru, albastru-nalbă, roz, galben, alb. Tulpinile scurte poartă inflorescenţe în formă de racem (ciorchine) lungi de 10-15 cm. Din Hyacinthus romanus derivă hibrizi asemănători cu zambilele olandeze, mai mici şi în culorile alb, roz şi albastru.Hyacinthus
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (859.23KB)
Necesită Adobe® Reader®