Sitemap Site Map

Hydrangea

Hortensie
Hydrangea - Hortensie

Originar din Asia şi din America Centrală şi de Sud, genul cuprinde circa 80 de specii de arbuşti, cunoscuţi sub numele de hortensii.

Cultivare


Primăvara şi vara ţineţi planta în locuri răcoroase, deoarece florile nu se desfac dacă temperatura depăşeşte 21 °C. La temperaturi de până la 15°C, florile durează mai mult de şase săptămâni; în plus, dacă vom pulveriza, din când în când, apă pe vârfurile plantei, perioada de înflorire se prelungeşte şi este stimulată apariţia unor noi boboci. Hortensia are nevoie de lumină multă, dar trebuie ferită de expunerea directă la razele de soare. Compostul trebuie să fie în permanenţă umed şi, din primăvară până în toamnă, trebuie udată din abundenţă. La sfârşitul lui septembrie, trebuie ajustată, tăind toate ramurile, lăsându-i fiecăreia doar câţiva muguri. După înflorire, planta trebuie mutată într-un compost lipsit de calcar. Iarna, plantele trebuie udate şi păstrate în locuri răcoroase, dar ferite de geruri. Culoarea florilor este influenţată de tipul de teren: varietăţile cu flori roz devin albastre pe terenuri acide, cele albastre devin roz pe terenuri calcaroase. Hortensiile cresc bine şi în pământul din grădină, în locuri umbrite şi răcoroase. Trebuie udate des.

Reproducere


Alegeţi butaşi de 10-15 cm de la extremitatea ramurilor care nu au avut flori, în august-septembrie, după perioada de înflorire. Plantaţi-i într-un amestec de nisip şi turbă. Când fac rădăcini, mutaţi-i în vase de 8 cm şi, după aceea, în recipiente mai mari. Pentru a favoriza o bună înflorire a plăntuţelor, menţineţi umezeala compostului, la umbră şi la 15-18°C.

Pericole şi precauţii


Frunzele vestejite şi maro pe margini indică o udare insuficientă: dacă pământul din vas este prea uscat, planta se usucă şi trebuie cufundat tot vasul în apă, pentru ca ea să-şi revină. Combateţi paraziţii cu tratamente periodice pe bază de insecticide. Coşenilele sunt foarte greu de distrus; în caz de infestări grave, renunţaţi la planta afectată.


Specii


Hydrangea macrophylla (sin. H. hortensis, H. opuloides) este răspândită, în numeroase varietăţi, ca plantă de grădină datorită uşurinţei cu care poate fi cultivată. Are frunze căzătoare, aspect compact, rotunjit, cu flori în diferite nuanţe de la roz la albastru, sau albe, care se desfac vara târziu-începutul toamnei. Există şi o specie căţărătoare, Hydrangea petiolaris, cu flori delicate de culoare crem, care preferă penumbra.Hydrangea
4.9 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (976.62KB)
Necesită Adobe® Reader®