Sitemap Site Map

Iberis

Limba-mării
Iberis - Limba-mării

Genul Iberis cuprinde cam treizeci de specii originare, în mare parte, din Sudul Europei. Erbacee anuale sau asemănătoare unui arbust, veşnic verzi, rustice şi semirustice, la aceste plante sunt apreciate florile splendide care apar în primăvară până la începutul verii. Coloritul florilor variază de la roz-deschis la roşu pentru speciile anuale. Cele perene sunt foarte potrivite pentru a fi plantate în grădinile stâncoase de munte, unde verdele intens al frunzişului se îmbogăţeşte, primăvara, cu albul florilor.

Cultivare


Speciile perene de Iberis se plantează în martie sau în octombrie, cele anuale primăvara. Plasaţi-le într-un loc însorit, pe un teren bine drenat, chiar dacă arid. Administraţi-le în fiecare an bălegar şi, pentru a prelungi perioada de apariţie a florilor, îndepărtaţi-le pe cele ofilite, lama, protejaţi de frig speciile perene semirustice, aşternând în jurul lor un strat de paie sau de turbă şi acoperind partea aeriană cu folie de polietilenă transparentă. De asemenea tăiaţi ramurile degerate.

Reproducere


Speciile anuale se însămânţează în februarie în răsadniţe, folosind un amestec de pământ, turbă şi nisip. Când pot fi manipulate, mutaţi plăntuţele în vase separate şi aşteptaţi luna aprilie ca să le plantaţi la locul lor din grădină. Semănatul se poate face şi direct în pământ, după care veţi avea grijă să răriţi plăntuţele. Speciile perene se înmulţesc prin butaşi semilemnoşi lungi de 5 cm, care se obţin din iunie până în august, din ramurile care nu au avut flori. Plantaţi-i într-un amestec de turbă şi nisip şi ţineţi-i într-o ladă la răcoare pe toată durata iernii. Plantarea lor se va face în martie-aprilie. În septembrie-octombrie se poate face şi divizarea tufelor.

Specii


Iberis amara este o specie anuală, cu aspect erect, care creşte 10-13 cm. Are frunze oval-lanceolate şi flori parfumate, adunate în ciorchini (raceme), lungi de 5 cm, cu flori albe, roşii sau roşu-purpurii. Înaltă de 20-30 cm şi cu un diametru de 30-50 cm, Iberis gibraltarica este o specie perenă, având frunze oblonge şi flori reunite în corimb. Iberis saxatilis este o plantă arbustivă, înaltă de 10-15 cm şi cu un diametru de 30 cm. Are frunze cărnoase, linear-lanceolate şi flori albe reunite în corimbi terminali cu diametrul de 5 cm. Înaltă de 50 cm şi cu diametrul de 60, Iberis semperflorens are frunze spatulate şi flori albe. Fiind o specie originară din sudul Italiei, nu se recomandă să fie cultivată în regiuni cu climă rece, pentru că nu suportă gerurile puternice şi prelungite.
Cu conformaţie de tufă compactă este Iberis sempervirens, o specie arbustivă şi perenă care atinge înălţimea de 20-30 cm şi 40-60 cm în diametru. Are frunze oblonge şi flori albe adunate în raceme. Iberis spathulata este o mică plantă bienală sau perenă, înaltă de numai 5-10 cm, care creşte pe râpe şi pe grohotişuri, până la 2500 m altitudine. Florile, reunite în raceme scurte, sunt alb-violete şi se desfac în plină vară.Iberis
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (996.49KB)
Necesită Adobe® Reader®