Sitemap Site Map

Impatiens

Slăbănog
Impatiens - Slăbănog

Deosebit de apreciată pentru abundenţa de flori care persistă pe toată durata verii, specia Impatiens este reprezentată prin plante uşor de cultivat, cu creştere rapidă şi rezistente la boli. Numele derivă de la "impatient" (nerăbdător-engl.), adică... nerăbdarea cu care se deschid fructele coapte, lăsând să cadă seminţele la cea mai mică atingere.

Cultivare


Plantele din genul Impatiens înfloresc mai bine dacă rădăcinile se află într-un vas mai mic, umplut cu un compost din humus (pământ de flori) sau din turbă, care trebuie menţinut în permanenţă umed, dar fără ca apa să băltească. Primăvara şi vara, ele preferă locurile aerisite, lumina directă a soarelui (dar nu din orele cele mai calde) şi o temperatură de 18°C, chiar şi mai mult. Este permis să se pulverizeze apă peste ele doar când este prea cald, pentru că umiditatea excesivă a frunzelor ar favoriza apariţia unor boli provocate de ciuperci. Din mai şi până în septembrie adăugaţi în fiecare săptămână un îngrăşământ lichid în apa de udat.

Toamna şi iarna speciile Impatiens ar trebui puse la adăpost, măcar într-o seră sau, în orice caz, într-un loc în care temperatura să nu scadă sub 13°C în acest fel se păstrează timp îndelungat frumuseţea plantelor, prelungindu-se şi perioada lor de înflorire, lama, udarea şi administrarea de îngrăşăminte trebuie reduse. În regiunile cu climă aspră, aceste plante sunt cultivate, în general, ca anuale.

Reproducere


Reproducerea se face cu uşurinţă prin butaşi care se obţin, din aprilie până în octombrie, din ramurile laterale. După ce au fost puşi să facă rădăcini într-un pahar cu apă, plantaţi-i în vase separate, cu un compost umed şi la adăpost de lumina prea puternică, timp de 1-2 săptămâni. Când rădăcinile au apărut şi se observă primele semne de creştere, plăntuţele pot fi tratate ca plante mature. O ramificare mai bogată se obţine prin scurtarea vârfurilor în timpul creşterii. Pentru a obţine multe plante, se recomandă reproducerea prin sămânţă, efectuată primăvara, semănând într-un lighean. Seminţele, acoperite cu un strat subţire de compost pentru însămânţat, trebuie ţinute într-un loc cald şi întunecos până la apariţia mugurilor. În acest moment prelungiţi expunerea la lumină şi, mai târziu, mutaţi plantele în alte vase.

Pericole şi precauţii


Speciile Impatiens sunt destul de rezistente la boli. Totuşi, umiditatea prea mare, lumina insuficientă sau frigul prea mare pot duce la apariţia unor boli provocate de ciuperci. În plus, temperaturile joase din iarnă sau expunerea la curenţii de aer rece pot face ca frunzele să se îngălbenească şi să cadă. Diferiţi paraziţi pot infesta aceste plante: păianjenul roşu, care apare mai ales când aerul este prea uscat, provocând răsucirea frunzelor şi ofilirea lor; muştele albe, care se ridică în zbor şi mişcă planta; păduchii verzi, care atacă mugurii tineri şi fragezi. Prin insecticide şi fungicide cu acţiune sistemică este posibil ca toţi dăunătorii să fie combătuţi.

Specii şi varietăţi


Din Noua Guinee provine Impatiens hawkeri, plantă cu lujeri purpurii, frunze verzi cu nervuri roşii şi flori de diferite culori, cu zona centrală albă. Impatiens hookeriana este o specie din Sri Lanka, cu tulpini cărnoase, frunze verzi şi flori mari, colorate de la alb, la roz, la roşu. Impatiens repens, plantă târâtoare cu creştere lentă, are flori galben-auriu. Hibrizii din specia Impatiens walleriana, originară din estul Africii tropicale, au un colorit variat: "Arabesque" are flori albe pătate cu roz şi frunze verde-bronz cu nervuri brune şi galbene; "Supernova" cu flori roz în nuanţe roşiatice; "Rose star" cu flori roşii dungate cu alb. O specie foarte cunoscută este Impatiens balsamina, denumită popular şi "bărbaţi frumoşi", cultivată în grădinile de flori şi în cele de zarzavat, pentru florile sale (roz, roşii, mov şi albe) comestibile, care dau un aspect frumos salatelor de vară.
{image_35_big}

« Iberis
Iberis
Ipomoea »
IpomoeaImpatiens
4.7 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (960.64KB)
Necesită Adobe® Reader®