Sitemap Site Map

Ipomoea

Volbura
Ipomoea - Volbura

Cele 500 de specii care fac parte din genul Ipomoea sunt plante viguroase, anuale şi perene, care pot avea aspect arbustiv sau căţărător. Au frunze alternate, complete şi lobate, şi flori mari, în formă de pâlnie, cu corola plisată pe margini, cu culori variate: alb, albastru, roşu, purpuriu.

Cultivare


Plantele anuale se obţin din seminţe, iar cele perene se transplantează în fiecare an în februarie-martie. Speciile Ipomoea au nevoie de multă lumină şi de udare regulată, pentru a se menţine compostul umed. Vara, se pot stropi cu apă zilnic, evitând, însă, udarea florilor deschise. Pentru a stimula înflorirea şi apariţia altor boboci, din aprilie până în septembrie, adăugaţi la fiecare 2-3 săptămâni, în apa de udat, un îngrăşământ lichid şi îndepărtaţi mereu florile ofilite. Toamna şi iarna, reduceţi ritmul udărilor, lăsând compostul aproape uscat şi întrerupeţi administrarea de îngrăşăminte. Retezaţi tulpinile speciilor căţărătoare perene de la o înălţime de 7-10 cm de la bază. Speciile perene, de origine tropicală, trebuie să fie ţinute, iarna, la o temperatură de cel puţin 7-13°C.

Reproducere


La începutul primăverii, semănaţi speciile care au formă de arbust într-un vas cu compostul special pentru însămânţat; însămânţarea plantelor căţărătoare se face direct în vasul şi în compostul definitiv, pentru că nu suportă transvazarea. Acoperiţi seminţele cu un strat subţire de compost (care trebuie menţinut umed, dar nu îmbibat cu apă) şi păstraţi-le la o temperatură de 18-21°C, ferite de lumină prea puternică. Când plăntuţele speciilor cu aspect de arbust cresc destul de mari, mutaţi-le în vase adecvate. Pentru a obţine o densitate mai mare, puneţi mai multe seminţe şi, după încolţire, mutaţi-le la distanţă de 7 cm una de alta.

Specii


Ipomoea holubii, specie în formă de arbust pitic, originară din sudul Africii, are o structură asemănătoare cu cea a unui bulb care, la plantele ţinute în vas, are tendinţa de a rămâne deasupra compostului. Frunzele arcuite se dezvoltă din tulpinile subţiri pe care se formează, vara, flori mari, purpurii. Dintre speciile căţărătoare perene amintim: Ipomoea nil, originară din Africa tropicală, cu frunze cordate şi flori care se desfac vara, mai întâi albastre şi, apoi, devin, treptat, roşii sau roşu-purpuriu; Ipoemea tricolor, originară din Mexic, cu flori în formă de trompetă, de diferite culori. O specie căţărătoare perenă care creşte rapid este Ipomoea purpurea, originară din America tropicală, cu frunze cordate şi flori purpurii.

« Impatiens
Impatiens
Iris »
Iris
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Ipomoea
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi şi 1 părere.


 • Soleymani Patricia
  Clasificare: 5 din 5 Ipomoea
  As dori sa plantez volbura in aceasta perioada. Vreau sa stiu daca se prinde.
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (906.8KB)
Necesită Adobe® Reader®