Sitemap Site Map

Jasminum

Iasomie
Jasminum - Iasomie

Din acest gen fac parte diferiţi arbuşti veşnic verzi sau cu frunze căzătoare, căţărători sau cu mai multe tulpini şi care înfloresc iarna şi primăvara. Sunt specii originare din Asia, din bazinul mediteranean şi din insulele Oceanului Atlantic, care îşi află un loc ideal în grădini, pentru umbrare sau pentru a acoperi ziduri şi garduri.

Cultivare


Iasomia plantată în vase trebuie replantată în fiecare an: în septembrie, speciile care înfloresc primăvara, iar primăvara, speciile care îşi au perioada de înflorire iarna. Primăvara şi vara compostul, care trebuie tratat cu îngrăşăminte la fiecare două săptămâni, va fi menţinut în permanenţă umed. Temperatura ideală este cea în jur de 18°C. Iasomia preferă lumina, dar nu în bătaia directă a razelor de soare; vara, este recomandabil ca toată planta să fie stropită regulat cu apă. Toamna şi iarna, temperatura trebuie să rămână între 10 şi 13°C, pentru speciile delicate care înfloresc iarna şi în jur de 15°C, pentru cele care înfloresc primăvara. În acest anotimp menţineţi compostul uşor umed şi administraţi, din două în două săptămâni, un îngrăşământ lichid dizolvat în apă. Ţineţi planta într-un loc cu lumină bună şi departe de curenţii de aer. Uşuraţi creşterea speciilor căţărătoare prin montarea unor suporţi sau grilaje.

Reproducere


Primăvara se recoltează butaşi de la speciile care înfloresc iarna, în octombrie de la cele care înfloresc primăvara. Înainte de a-i planta într-un compost amestecat cu puţin nisip grosier, curăţaţi capetele lăstarilor, lungi de 10-15 cm, de frunzele cele mai de jos şi trataţi-i cu hormoni rizogeni. Aveţi grijă să udaţi din abundenţă compostul şi să menţineţi o temperatură între 18 şi 21 °C.

Pericole şi precauţii


Expunerea directă la soare poate provoca înnegrirea şi căderea bobocilor florali, de aceea este bine ca plantele să rămână la temperaturile recomandate în paragrafele precedente. Atât abundenţa cât şi lipsa apei pot duce la zbârcirea şi uscarea frunzelor. Insecticidul cu piretru este indicat pentru a elimina coloniile de păduchi verzi, care se pot forma la extremităţile tulpinilor.

Specii


De origine chineză, Jasminum polyanthum este o specie veşnic verde căţărătoare, care înfloreşte iarna şi creşte rapid. Are flori albe şi parfumate care formează ciorchini. Originară din sud-vestul Chinei, Jasminum primulinum (sin. cu Jasminum mesnyi), veşnic verde, înaltă de până la 3 m, face primăvara şi vara flori galben-strălucitor, deseori semiduble, de 3-4 cm în diametru. Destul de rară este Jasminum rex, o specie căţărătoare care înfloreşte iarna, cu flori mari şi parfumate. Una dintre puţinele specii rustice, potrivită pentru a fi cultivată în grădini chiar şi în zone cu climă aspră, este Jasminum nudiflorum, arbust cu ramuri lungi curbate în jos, care se acoperă.

« Iris
Iris
Kerria »
Kerria
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Jasminum
4.6 din 5 bazat pe 6 voturi şi 1 părere.


 • Pusta Mariana
  Clasificare: 5 din 5 Jasminum
  cum se poate face rost de aceste plante si cit costa fiecare din ele
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (904KB)
Necesită Adobe® Reader®