Sitemap Site Map

Lantana
Lantana

Plantele veşnic verzi din genul Lantana sunt apreciate pentru inflorescenţele lor în formă de corimb glo-bulos, alcătuit din flori mici şi parfumate. Sunt cultivate atât în grădini, unde formează tufe cu aspect plăcut, înalte de până la 1,2 m, cât şi în vase, pe terase şi pe balcoane. Din acest gen fac parte diferite specii şi varietăţi cu flori albe, galbene, portocalii, roz sau roşii.

Cultivare


Luna martie este ideală pentru mutarea plăntuţelor în recipiente cu un strat de pietriş sau de cioburi pe fund, pentru a asigura un drenaj bun. Pentru a respecta dezvoltarea plantelor, folosiţi vase cu un diametru crescând până la maximum 15-20 cm, apoi limitaţi-vă doar la refacerea stratului de compost de la suprafaţă. Aşezaţi plantele în plin soare şi într-un loc bine aerisit, la o temperatură de 15-18°C. Din aprilie până în octombrie, udaţi din abundenţă menţinând compostul complet ud şi, din mai până în septembrie, adăugaţi în apă, la 1-2 săptămâni, un îngrăşământ lichid. În timpul verii, protejaţi plantele de razele soarelui la orele cele mai calde şi pulverizaţi apă peste ele, pentru a face să crească umiditatea. Toamna şi iarna asiguraţi o temperatură de 10-13°C şi, când este posibil, oferiţi plantelor câteva ore de expunere la soare. Pentru a menţine compactă "silueta" plantei şi a stimula înflorirea, la sfârşitul anului tăiaţi-i masiv crengile, scurtându-le până la 10-15 cm de bază. Toamna şi iarna, udările trebuie să se limiteze doar la evitarea uscării pământului.

Reproducere


Efectuaţi înmulţirea în martie-aprilie, prelevând butaşi de 8-10 cm. Plantaţi-i într-un compost special pentru vas amestecat cu puţin nisip fin şi aşezaţi vasele într-o răsadniţă sau înveliţi-le în saci de polietilenă transparentă. Când apar noii lăstari, descoperiţi butaşii şi menţineţi ud compostul, la o temperatură de 18-21°C. Când sunt lungi de 5-8 cm, tăiaţi mugurii pentru a stimula creşterea în formă de tufă, apoi mutaţi plăntuţele în vase de 8 cm şi trataţi-le ca şi cum ar fi mature.

Pericole şi precauţii


Frunzişul are de suferit dacă planta nu este udată în mod corespunzător. Totuşi, o cantitate prea mare de apă poate fi dăunătoare rădăcinilor şi poate expune planta atacului unor ciuperci. Alţi dăunători sunt coşenilele făinoase şi aleuroidele care trebuie combătute cu insecticidele specifice. Dacă, însă, observaţi prezenţa păianjenului roşu, folosiţi un acaricid.Specii şi varietăţi


Lantana cămara are tulpini deseori ţepoase şi flori verde-închis, aspre la pipăit şi cu miros înţepător. Florile sunt reunite în inflorescenţe compacte şi, cu trecerea timpului, îşi schimbă culoarea, trecând de la galben sau roz, la portocaliu şi roşu. În grădini, sunt cultivate mai ales numeroasele sale varietăţi. Lantana montevidensis, originară din Uruguay, se potriveşte în special pentru coşurile suspendate. Poate produce flori roz-mov în toate anotimpurile, dar în special vara.Lantana
4.7 din 5 bazat pe 13 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (890.06KB)
Necesită Adobe® Reader®