Sitemap Site Map

Lavandula

Lavandă, levănţică
Lavandula - Lavandă, levănţică

Plante foarte răspândite în bazinul mediteranean, speciile din genul Lavandula sunt arbuşti veşnic verzi foarte cunoscuţi pentru calităţile lor aromatice, dar şi pentru valoarea ornamentală. În Italia, cresc spontan pe coasta Mării Tireniene şi pe insule. Preferă terenurile pietroase, aride şi expuse la soare. Prin tufele lor gri-argintii, florile violacee şi parfumul persistent al florilor, sunt o prezenţă obişnuită în grădini.

Cultivare


Lavanda are nevoie de o poziţie însorită, dar
la adăpost de vânt. În timpul perioadei vegetative şi a înfloririi, udările trebuie să fie regulate, dar fără ca pământul să fie prea ud. Dacă doriţi să cultivaţi lavanda în vas, adăugaţi în apă puţin fertilizant în perioada anterioară înfloririi. Pentru a da plantei aspectul de tufă, la sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie tăiaţi ramurile lungi şi crescute în dezordine. Mutarea plantei trebuie efectuată la începutul toamnei într-un compost uşor fertilizat şi alcalinizat, adăugând în el câteva sfărâmături de calcar. În fiecare an, folosiţi pentru mutare vase cu diametrul din ce în ce mai mare, până la maximum 38-45 cm, asigurând rădăcinilor şi un bun drenaj prin aşezarea unui strat de pietriş sau de cioburi pe fundul vasului. În timpul iernii, umiditatea trebuie să fie redusă.

Reproducere


Înmulţirea prin butaşi, ideală în cazul varietăţilor, poate fi efectuată la sfârşitul lui august sau în septembrie. Prelevaţi butaşi lungi de 8-10 cm din lăstarii care n-au dat flori şi, după ce se curăţă primele frunze de jos, împrăştiaţi pe locul tăieturilor o pulbere de hormoni rizogeni. Aranjaţi, apoi, butaşii (între 3 şi 5) în vase de 8 cm, folosind un compost din nisip şi turbă, şi lăsaţi-i într-o răsadniţă cu capac de plastic transparent, menţinând-o la o temperatură de circa 16°C. Primăvara mutaţi plantele în vase separate. Speciile botanice se reproduc şi prin seminţe, primăvara, însămânţând într-un vas aşezat într-un loc protejat.

Pericole şi precauţii


Pentru ca rădăcinile să nu putrezească, nu udaţi planta prea mult şi asiguraţi-vă că apa nu inundă compostul.

Specii şi varietăţi


Tipic mediteraneană, Lavanda angustifolia poartă spice de flori parfumate în vârful tulpinilor sale. Are frunze cenuşii şi flori violacee. Destul de cunoscute sunt şi varietăţile sale: "Alba" cu flori albe; "Loddon Pink" cu flori roz-palid; "Hidcote" care atinge înălţimea de 60 de cm şi tot atâta în diametru, cu flori frumoase violete; "Munstead" cu flori albastru-purpuriu. Lavandula latlfolia, originară din regiunile mediteraneene, înaltă de până la un metru, produce vara flori parfumate de culoare albastră ca nalba, în spice subţiri ramificate, lungi de aproape 20 cm. Tot o specie mediteraneană, Lavandula stoechas nu depăşeşte înălţimea şi diametrul de 45-60 cm. Are flori ca nişte tuburi, violet-intens, de 2,5-5 cm în diametru, reunite în spice peste care se înalţă mari bractee violete, formând un fel de coroană pe deasupra spicelor. Această specie, deosebit de decorativă, este, însă, sensibilă la îngheţuri aşa că trebuie pusă la adăpost în perioada iernii. Subspecia sa pedunculata, care creşte spontan în Portugalia şi în Spania, are spice de culoare purpurie.Lavandula
4.6 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (826.6KB)
Necesită Adobe® Reader®