Sitemap Site Map

Limonium

Limba-peştelui
Limonium - Limba-peştelui

Genul Limonium cuprinde circa 150 de specii de arbuşti anuali, bianuali, pereni, veşnic verzi sau cu frunze căzătoare şi subar-buşti răspândiţi pe zonele de litoral sărate sau în regiunile deşertice. Ramurile rigide poartă inflorescenţe de diferite culori grupate în cime sau bucheţele care îşi găsesc o largă utilizare în compoziţiile cu flori uscate. Speciile Limonium se adaptează perfect la cultivarea în ghiveci şi pe terenuri expuse la soare.

Cultivare


Speciile perene se plantează în aprilie, pe un teren de preferinţă nisipos, bine drenat sau în plin soare; se mai pot cultiva în vase cu diametrul de 20-25 cm, folosind un compost puţin fertilizat la care se adaugă nisip, sau într-un pământ de flori format din două părţi de nisip, două de humus, una de turbă şi de frunze putrezite. Aşezaţi un strat de cioburi pe fundul vasului, pentru a asigura un drenaj bun, udaţi bine compostul şi aşezaţi vasul într-un loc la soare. Din aprilie până în septembrie administraţi puţin îngrăşământ şi nu lăsaţi niciodată compostul prea ud. În fiecare an mutaţi planta într-un vas mai mare, până la diametrul maxim de 38 cm. Plantele din specia Limonium mor toamna, iar cele perene trebuie puse la adăpost iarna: va fi suficient să fie mutate sub un şopron. În acest anotimp lăsaţi compostul aproape uscat.

Reproducere


Semănatul se va efectua în februarie sau în martie, într-o răsadniţă sau casete mici acoperite cu un capac de plastic. Timp de 2-3 săptămâni, până la germinaţie, menţineţi o temperatură de 13 °C, apoi o puteţi lăsa să coboare. Când vor fi înalte de o palmă, aranjaţi plăntuţele în vase mici, folosind un compost pe bază de pământ de flori şi nisip şi plasaţi-le în grădină într-un loc adăpostit. Primăvara, ele vor fi mutate în vase mai mari. Unele specii, ca Limonium latifolium, pot fi înmulţite şi prin divizarea tufelor în aprilie.

Pericole şi precauţii


Un drenaj eficient şi expunerea la soare sunt indispensabile pentru a evita îngălbenirea frunzelor şi putrezirea rădăcinilor. În caz de apariţie a mucegaiului alb, folosiţi un produs pe bază de sulf.

Specii şi varietăţi


Din iulie până în septembrie, tulpinile lungi şi subţiri ale speciei Limonium latifolium oferă imaginea unei invazii de floricele albastre ca lavanda în cime largi de până la 23 de cm în diametru. Varietăţile sunt numeroase şi printre ele se numără "Violetta" şi "Robert Butler" cu flori violet-închis, şi "Blue Cloud" cu flori albastre ca lavanda. Limonium ovalifolium se distinge prin rozeta bazală de frunze ovale ascuţite. De la sfârşitul lui mai până în august produce floricele purpurii. Specie perenă care se comportă ca una anuală este Limonium sinuatum cu inflorescenţe lungi de 8-10 cm, albastre sau albe. Din ea au fost derivate numeroase varietăţi în culori care merg de la roz la galben şi la portocaliu.

« Lilium
Lilium
Linum »
LinumLimonium
4.5 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (865.18KB)
Necesită Adobe® Reader®