Sitemap Site Map

Linum

In
Linum - In

Din genul Linum fac parte mai mult de 200 de specii ierboase cu aspect de tufă răspândite în Europa, Africa de Nord şi Noua Zeelandă. Este vorba despre plante anuale şi perene, iubitoare de căldură şi de soare. Pot fi cultivate în grădină, în ghivece sau în jardiniere.

Cultivare


Plantaţi aceste specii în martie sau aprilie, în vase puţin mai largi decât diametrul rădăcinilor sale, folosind un compost uşor fertilizat. La fiecare doi sau trei ani mutaţi-le în vase cu diametrul din ce în ce mai mare până la maximum 38 de cm. În anii în care nu se face mutarea este suficient să se înlocuiască stratul de la suprafaţa pământului din vas. Terenul trebuie menţinut umed pe tot timpul verii. Aranjaţi vasul în plin soare, dar la adăpost de vânturi. Toamna faceţi o tăiere de ajustare pentru a da plantei un aspect îngrijit. Cele mai multe dintre specii sunt rustice astfel încât inul poate fi cultivat în plin câmp în locuri însorite.

Reproducere


Speciile perene din genul Linum se înmulţesc prin butaşi sau prin divizarea tufelor. În primul caz, prelevaţi în iunie sau în iulie butaşi lungi de 10-13 cm şi, după ce aţi făcut o crestătură sub locul de inserţie al unei frunze, plantaţi-i la o adâncime de 4-5 cm într-un compost de turbă şi nisip. Aranjaţi-i într-o răsadniţă la o temperatură de 10 °C. Vor face rădăcini peste 4 săptămâni. Când este cazul, replantaţi butaşii în vase separate. În martie şi în aprilie, separaţi tufele compacte şi cu rădăcini bine crescute şi plantaţi-le în câte un vas. Speciile anuale se seamănă primăvara direct în pământul din grădină.

Pericole şi precauţiiRădăcinile sunt delicate şi trebuie să-şi îndeplinească funcţiile într-un compost nici prea ud, dar nici uscat. Pentru a combate păduchele verde care atacă uneori frunzele şi florile, folosiţi un spray pe bază de piretru. Împotriva păianjenului roşu folosiţi un acaricid special.

Specii


Cunoscut ca arborele de in, Linum arboreum este o tufă perenă cu frunze triunghiulare şi flori galbene de 4-5 cm în diametru care se desfac în mai sau iunie. Linum narbonense, denumit şi in sărac, este o specie perenă robustă care se adaptează cultivării în borduri. Are frunze lanceolate înguste verde-gri şi flori albastru-violet, cu un diametru de 4 cm. Perenă şi cu caracteristici rustice este şi Linum perenne care are frunze lanceolate într-un contrast viu cu florile albastre de 2,5 cm în diametru. Linum suffruticosum creşte pe povârnişuri şi prin râpe, atingând o înălţime şi o dezvoltare pe orizontală maxime de 45 de cm. Florile, lungi de 2 cm, sunt albe cu mijlocul galben.Linum
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (925.66KB)
Necesită Adobe® Reader®