Sitemap Site Map

Liriope
Liriope

Genul Liriope cuprinde mai multe specii de plante fără tulpină, cu aspect de tufă, cu frunze sub formă de panglici arcuite care ies ca nişte smocuri dintr-o masă de rădăcini cărnoase. Vara, din centrul acestor smocuri de frunze se înalţă inflorescenţe spiciforme dese şi foarte frumoase formate din floricele colorate în violet-închis.

Cultivare


Speciile din genul Liriope trebuie plantate într-un compost uşor fertilizat la care se adaugă puţin nisip şi cu un strat de cioburi pe fundul vasului, pentru a uşura drenajul apei. Când frunzele au acoperit suprafaţa compostului, mutaţi plantele în vase mai mari, de până la 15 cm în diametru, după care desfaceţi tufele şi plantaţi-le separat. Speciile Liriope cresc bine atât la soare cât şi la umbră şi au nevoie de o udare moderată. Din iunie până în octombrie adăugaţi în apa de udat puţin fertilizant, o dată la circa 3 săptămâni. După ce au înflorit, retezaţi inflorescenţele cu florile ofilite, lama, suportă bine temperaturile scăzute, dar nu şi apa prea multă. Trebuie găsit pentru ele un loc cu multă lumină, dar la adăpost de ploaie. După coacerea bacelor, aveţi grijă doar ca rădăcinile rizomatoase să aibă puţină umiditate şi acoperiţi vasul în perioadele prea ploioase. În aer liber, sunt plante ideale pentru a forma borduri sau pentru acoperirea unor zone umbrite.

Reproducere


Speciile de Liriope se înmulţesc uşor prin divizarea tufelor, împărţiţi rizomul în secţiuni care să aibă cel puţin 8-10 frunze şi plantaţi-le în vase de 8 cm în compost obişnuit. Trataţi-le ca pe plantele mature şi mutaţi-le când este cazul.

Pericole şi precauţii


Este neapărat necesar să asiguraţi un drenaj eficient şi să nu exageraţi cu udatul pentru a nu dăuna rădăcinilor. Dacă acestea au fost compromise, singura soluţie este să scoateţi planta din vas, să lăsaţi rădăcinile să se usuce puţin şi să le îndepărtaţi pe cele bolnave, apoi efectuaţi mutarea în alt vas şi asiguraţi condiţii mai bune de drenaj. Inamicii cei mai frecvenţi sunt păduchii de plante, care vor fi combătuţi cu insecticide pe bază de piretru, şi limacşii, care pot fi eliminaţi prin momeli otrăvite sau prin adunarea lor manuală.

Specii şi varietăţi


Cea mai cunoscută dintre toate este Liriope muscari, originară din China şi Japonia. Are frunze pieloase lungi de până la 45 de cm şi late de 2 cm, spice lungi de 30 de cm şi bucheţele compacte de floricele campanulate violet-închis. După înflorire, apar şi bacele negre. Foarie decorative sunt varietăţile horticole cu frunze bălţate cu galben, cum ar fi "John Burch"; deosebit de potrivită pentru locurile cu umbră deasă este varietatea "Monroe White" cu flori albe. Mai scundă, dar mai extinsă (40 cm în diametru) este Liriope spicata, cu frunze mai înguste şi mai verticale decât ale speciei Liriope muscari şi flori lila-palid reunite în spice lungi de 8 cm.

« Linum
Linum
Lobelia »
LobeliaLiriope
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (858.44KB)
Necesită Adobe® Reader®