Sitemap Site Map

Oxalis

Măcrişul-iepurelui
Oxalis - Măcrişul-iepurelui

Genul Oxalis cuprinde circa 500 de specii diferite de plante deseori bulboase sau rizoma-toase, unele anuale, altele perene. Au flori în culori care variază de la alb la roz, la purpuriu-închis. Unele specii se dezvoltă excesiv (invadează plantele din jur).

Cultivare


Cu excepţia speciilor Oxalis ade-nophylla şi Oxalis en-neaphylla care se plantează la sfârşitul lui august sau în septembrie, toate celelalte se plantează la începutul primăverii. Aşezaţi-le în ghivece de 15-20 cm, folosind un compost puţin fertilizat, adăugând o parte de nisip la patru părţi de pământ de flori şi asigurând pe fundul vasului o dre-nare eficientă. Puneţi-le într-un loc luminos şi însorit şi adăugaţi în apa de udat puţin îngrăşământ lichid la fiecare 10 zile, pe toată perioada de înflorire. Reduceţi cantitatea de apă toamna, când frunzele şi florile s-au uscat, având grijă, totuşi, ca pământul să rămână puţin umed. Speciile cu bulb se vor scoate din vas iarna şi se vor păstra în cutii într-un loc uscat şi protejat de frig, pentru a fi plantate primăvara (deşi sunt bulboase, Oxalis adenophylla şi Oxalis enneaphylla pot fi lăsate în vase sau la locul lor din grădină în timpul iernii).

Reproducere


Plantele vor fi divizate primăvara, în momentul plantării în ghivece. Separaţi bulbii şi împărţiţi rizomii, apoi plantaţi-i separat în compostul obişnuit fiind atenţi să nu-i deterioraţi.

Pericole şi precauţii


În timpul perioadei de înflorire, dacă planta nu primeşte o cantitate suficientă de apă, frunzele se ofilesc şi florile cad. Păduchele verde poate fi combătut cu insecticide speciale pe bază de piretru.

Specii


Una dintre cele mai frumoase specii este Oxalis adenophylla, originară din America de Sud, care, dacă este plantată în ghiveci, face frunzuliţe verde-gri ce se usucă iarna şi flori roz-liliachiu. Oxalis deppei este originară din Mexic şi creşte până la o înălţime de 25 cm. Are frunze verde-închis şi flori roşii sau roşu-purpuriu care apar în mai şi în iunie. Oxalis enneaphylla are frunze formate din mai multe frunzuliţe şi flori ca nişte pâlnii de culoare albă şi roz, cu vinişoare violete, care se deschid din mai până în iulie. Oxalis pes-caprae, denumită şi măcrişul galben, provine din sudul Africii şi are flori în formă de pâlnie, asemănătoare cu cele ale bulbucilor de munte, şi frunze trifoliate. Este o plantă a cărei creştere poate fi controlată doar cultivând-o în ghiveci.Oxalis
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (957.61KB)
Necesită Adobe® Reader®