Sitemap Site Map

Paeonia

Bujor
Paeonia - Bujor

Acest gen cuprinde 33 de specii de plante erbacee sau cu aspect de arbuşti cu rădăcini tuberizate sau fasciculate. Au flori compuse, uneori lobate şi flori foarte frumoase într-o mare varietate de culori care apar primăvara sau la începutul verii. Sunt plante rustice care se adaptează la orice climă, chiar dacă suferă din cauza îngheţurilor târzii din primăvară care pot afecta, uneori, bobocii de floare.

Cultivare


Bujorii trebuie plantaţi în martie sau în septembrie-octombrie, pe terenuri umede şi cu un drenaj bun. Aşezaţi-i într-un loc adăpostit, ferit, în primul rând, de razele de dimineaţă ale soarelui. Dacă observaţi că, primăvara, creşterea este prea lentă, administraţi plantei un îngrăşământ complex. În martie-aprilie, trebuie să îndepărtaţi ramurile uscate, iar la încheierea perioadei de înflorire este necesar să rupeţi florile ofilite. Toamna şi iarna, singura specie care are nevoie de o protecţie adecvată este Paeonia suffruticosa: terenul trebuie acoperit cu un strat de frunze uscate sau cu turbă, iar partea aeriană învelită în folii de polietilenă.

Reproducere


Cea mai bună modalitate de a înmulţi speciile cu aspect de arbust este cea prin marcotaj artificial sau prin butaşi, dar se mai pot reproduce şi prin sămânţă. Cât despre speciile erbacee, ele se înmulţesc prin divizarea tufelor, operaţie care se efectuează în septembrie; fiecare porţiune rezultată trebuie să aibă 2-4 muguri şi trebuie îngropată la o adâncime de cel puţin 3 cm.

Specii şi varietăţi


Paeonia lactiflora, originară din Siberia şi din Mongolia, are frunze verde-închis, pubescente pe faţa inferioară, şi flori de un alb imaculat, foarte parfumate. Paeonia lutea, originară din Tibet, are frunze mari şi crestate adânc, verzi pe faţa superioară şi verde-albăstrui pe cea inferioară; are flori de un galben viu. Paeonia mascula (sin. Paeonia corallina) este o specie erbacee perenă cu frunze compuse şi flori în formă de cupă, de 7-13 cm în diametru, de la roz la roşu-purpuriu, cu staminele din centru galben viu. De origine caucaziană, Paeonia mlokosewitschii are frunze verde-albăstrui pe faţa inferioară şi vineţii pe cea inferioară. Florile sunt galbene, în formă de cupă. Paeonia officinalis este o specie de munte cu frunze verzi crestate adânc şi câteodată uşor pubescente pe faţa inferioară. Florile, care se desfac la sfârşitul primăverii sau la începutul verii, au 12 cm în diametru şi sunt roşii. Paeonia suffruticosa este un arbust înalt de circa 1,50 m şi de un metru în diametru. Are frunze bipenate şi flori duble sau semiduble în culori care variază de la alb la roşu; numeroasele stamine formează o pată aurie în centru. Foarte apreciate sunt varietăţile "Black Pirate" cu flori roşu-brun, şi "Hakuo-Jishi" cu flori albe semiduble.Paeonia
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (977.27KB)
Necesită Adobe® Reader®