Sitemap Site Map

Pancratium
Pancratium

Aria de răspândire a acestor plante bulboase se întinde de la Marea Mediterană până în Africa tropicală şi ajunge până în Asia. Este vorba despre plante perene cu frunze în formă de panglică, de culoare verde-albăstrui şi cu flori ce au un parfum foarte puternic aflate pe tulpini înalte şi erecte. Din acest gen fac parte circa 15 specii, aproape toate greu de găsit în comerţ, cu excepţia lui Pancratium maritimum.

Cultivare


Plantele din genul Pancratium trebuie puse în ghivece toamna, dar speciile de seră trebuie plantate în aprilie. Locul lor ideal este acolo unde soarele luminează cel mai mult şi la adăpost de vânturile reci. Udările trebuie să fie dese şi se vor intensifica atunci când plantele încep să crească; mai ales în perioada de înflorire, speciile Pancreaticum au nevoie de mai multă apă şi, de la începutul lui martie până la sfârşitul lui septembrie, trebuie să primească un îngrăşământ lichid o dată pe săptămână. Când frunzele şi florile s-au ofilit, răriţi udările şi menţineţi o oarecare umiditate a pământului până la începutul unei noi perioade de vegetaţie. Cel mai bun moment pentru a planta aceste specii este în octombrie sau noiembrie, într-un compost uşor fertilizat şi bine drenat. Bulbii trebuie îngropaţi la o adâncime de 15 cm şi se vor transplanta la fiecare 3-4 ani. Iarna, trebuie protejaţi, acoperind suprafaţa compostului cu un strat gros de turbă şi de iarbă uscată.

Reproducere


Cea mai bună metodă pentru a reproduce aceste plante este cea prin divizare în momentul plantării. După ce desprindeţi bulbilii tineri de bulbul central, plantaţi-i separat în compostul obişnuit, în ghivece de 10 cm în diametru şi trataţi-i ca pe nişte plante mature. Vor trebui mutate în fiecare an până în momentul în care vor ajunge la mărimea potrivită pentru a face flori; înflorirea are loc după 3-4 ani. Speciile de Pancratium se pot înmulţi şi prin sămânţă, în luna martie, folosind compostul special pentru această operaţiune. Seminţele puse la încolţit trebuie puse la o temperatură de 16°C şi într-un loc parţial umbrit.

Pericole şi precauţii


Bulbii se deshidratează şi nu mai produc nici frunze, nici seminţe atunci când compostul rămâne prea uscat. Pentru a preveni acest inconvenient, planta trebuie udată din abundenţă de la apariţia frunzelor până la căderea florilor. Frunzele tinere pot fi atacate de păduchele verde; pentru a-l combate pulve-rizaţi-le cu un insecticid pe bază de piretru.

Specii


Pancratium illyricum, originară din Spania, Corsica şi Sardinia, are frunze lungi de 45 de cm şi flori mici care apar în mai şi în iunie. Crinul de mare, Pancratium maritimum, este o plantă bulboasă din sudul Italiei care trebuie plantată la 15-20 cm adâncime. Are frunzele ca nişe panglici lungi de 60 de cm, verde-albăstrui, şi inflorescenţe în formă de umbelă, cuprinzând 5-10 flori albe.Pancratium
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (885.58KB)
Necesită Adobe® Reader®