Sitemap Site Map

Papaver

Mac
Papaver - Mac

Genul Papaver numără circa 70 de specii cu caracter rustic care nu au nevoie de o îngrijire specială. Sunt plante erbacee, anuale şi perene, de forme şi culori foarte variate, potrivite pentru cultivarea în grădini stâncoase de munte sau în ghivece şi jardiniere, înflorirea este spectaculoasă, chiar dacă durează doar scurt timp. Au frunze simple, dinţate, crestate şi flori solitare.

Cultivare


Plantaţi speciile perene în martie-aprilie sau în octombrie în locuri din grădină bine drenate. Asigu-raţi-le expunere la soare şi, eventual, stelaje de susţinere. Papaver orientale poate înflori a doua oară toamna, în regiunile cu climă blândă; după ce se termină perioada de înflorire, tăiaţi lujerii florali pentru a provoca apariţia unor boboci noi. Semănaţi speciile anuale toamna pe terenuri însorite, asigurându-le protecţie dacă locuiţi într-o regiune cu climă mai aspră. Speciile perene sunt rustice şi nu sunt afectate de intemperii.

Reproducere


Însămânţarea macilor se face primăvara sau toamna direct în grădină. Speciile perene se înmulţesc prin divizarea tufelor sau prin butaşi rezultaţi direct din rădăcină, în lunile de toamnă sau primăvara.


Specii şi varietăţi


Papaver rhoeas are tulpini verticale şi frunze penat-lobate şi dinţate neregulat. Florile, roşu-viu, se desfac vara. Această specie, care poate atinge înălţimea de 60 de cm, a stat la originea a numeroase varietăţi cu flori care variază de la alb-roz la roşu-stacojiu. Papaver somniferum sau macul de grădină este specia din care se extrage opiumul. Are tulpini groase şi goale în mijloc, putând atinge înălţimea de un metru. Are frunze dinţate şi netede şi flori foarte mari. Speciile descrise până acum sunt anuale; printre cele perene, amintim Papaver alpinum, originară din Alpi şi din Carpaţi, care formează mici tufe ce nu depăşesc înălţimea de 20 cm. Culoarea florilor variază de la galben la alb şi la roşu-portocaliu. Papaver orientale înfloreşte de la jumătatea verii până la jumătatea toamnei, are frunze pubescente gri-verzi şi poate atinge înălţimea de 90 de cm. Florile, roşu-stacojii, au o pată neagră la baza petalelor. Din această specie au rezultat numeroase varietăţi: "Indian Chief" cu flori roşu-bronz, "Marcus Perry" cu flori roşu-portocaliu cu pete negre, "Mrs. Perry" cu flori roz-gălbui, "Sultana" cu flori roz.Papaver
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (954.45KB)
Necesită Adobe® Reader®