Sitemap Site Map

Parthenocissus

Vită de Canada
Parthenocissus - Vită de Canada

Speciile din genul Parthenocissus sunt plante căţărătoare foarte apreciate pentru valoarea lor ornamentală în grădini, unde îşi găsesc o largă utilizare pentru acoperirea unor ziduri sau a unor pergole. Frunzele căzătoare, trilobate sau împărţite în foliole, capătă, toamna, o culoare roşiatică specifică. Au flori minuscule adunate în cime terminale şi fructe bace albastru-închis.

Cultivare


Plantaţi viţa de Canada în martie-aprilie sau toamna, la 50 de cm adâncime, lângă ziduri sau copaci, pe un teren îngrăşat cu bălegar macerat. Rădăcinile trebuie să aibă împrejur puţin pământ din răsadniţa în care au fost sădite, altfel nu vor tolera bine transplantul. Până să fie capabili să se fixeze singuri, lăstarii trebuie legaţi de structuri de susţinere. Vârfurile vegetative ale plantelor tinere trebuie retezate pentru a stimula creşterea întregii plante şi, în fiecare primăvară, trebuie adăugat un îngrăşământ azotat. În condiţii de climă uscată este necesar ca plantele să fie udate din abundenţă. Parthenocissus henryana este foarte delicată şi nu suportă temperaturile scăzute, aşa încât, iarna, protejaţi-le împotriva frigului şi acoperiţi-le cu folii de polietilenă.

Reproducere


Înmulţirea prin seminţe a speciilor Parthenocissus este foarte rapidă şi, în scurt timp, se pot obţine plante destul de mari pentru a fi plantate în aer liber. Se mai pot reproduce prin butaşi sau prin marcotaj artificial.

Pericole şi precauţii


Aceste plante cad deseori victimă coşenilei care, iarna, trebuie tratată cu ulei alb. Dacă sunt, însă, atacate de Oidium, folosiţi fungicide cu sulf. Unele ciuperci pot provoca apariţia unor pete cenuşii pe frunze: pentru a le elimina, folosiţi produse pe bază de cupru.

Specii şi varietăţi


Provenită din China, Parthenocissus henryana are tulpini colţuroase şi frunze formate din 5 foliole dinţate verzi, pătate cu alb şi cu purpuriu. Planta aceasta trebuie aşezată la umbră: o expunere directă face ca frunzele să se decoloreze. Parthenocissus quinquefolia este o plantă originară din Statele Unite, cu frunze compuse din cinci foliole de culoare verde-închis care, toamna, devin roşii. Poate atinge înălţimea de 12 m. Pentru culorile aprinse ale frunzelor, deosebit de apreciate sunt varietăţile "Engelmanii" şi "Murorum". Parthenocissus tricuspidata, specie japoneză, este o plantă cu o dezvoltare debordantă. Are frunze trilobate care devin purpurii toamna.Parthenocissus
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (898.86KB)
Necesită Adobe® Reader®