Sitemap Site Map

Passiflora

Pasiflora
Passiflora - Pasiflora

Genul Passiflora cuprinde circa 400 de specii de plante, cele mai multe căţărătoare, originare din regiunile tropicale şi apreciate pentru deosebitul lor efect decorativ. Florile sunt, în general, axilare, deseori izolate şi câteodată alcătuind o pereche, în culori care variază între alb şi roşu până la tonalităţi purpurii. Frunzele pot fi întregi sau cu un număr variabil de lobi. Fructele, de formă ovoidalâ, sunt, în general, galben-portocalii şi, deseori, comestibile.

Cultivare


Speciile din genul Passiflora sunt plante care nu suportă gerul, aşa încât, în regiunile cu climă rece, vor fi cultivate în seră. Singura specie destul de rezistentă este Passiflora caerulea care, în locuri adăpostite, poate trăi şi în aer liber (mai ales în zonele de litoral, unde eventualele geruri nu sunt niciodată prea puternice). În martie, planta trebuie mutată într-un vas mai mare (să nu depăşească, însă, 25 de cm în diametru, pentru că plantei i-ar trebui o energie prea mare pentru creştere în detrimentul înfloririi) cu un pământ bogat în humus. În anii următori, va fi suficient să înlocuiţi un strat superficial de 2,5-5 cm grosime. Când mutaţi planta în alt vas, efectuaţi o tăiere de ajustare pentru a menţine forma plantei: tulpinile se scurtează la 15-20 cm de la bază şi ramurile laterale până la 5-10 cm. Tulpinile trebuie susţinute ca să crească prin stelaje din trestie sau lemn. Primăvara şi vara, asiguraţi pentru speciile Passiflora o expunere la lumină şi la soare, precum şi o temperatură între 19 şi 27°C. Udaţi-o din abundenţă (de cel puţin trei ori pe săptămână, evitând ca apa să băltească în tava de sub vas şi pulverizaţi apă asupra ei, pentru a întreţine umiditatea frunzelor. În această perioadă, administraţi-i săptămânal un îngrăşământ lichid. Toamna şi iarna, temperatura trebuie să se situeze între 10 şi 15°C, iar udările să fie moderate. Asiguraţi, în plus, şi o bună circulaţie a aerului, o protecţie eficientă împotriva gerului şi o poziţie în plină lumină şi în bătaia razelor de soare.

Reproducere


Butaşii, lungi de 8-10 cm, se obţin vara din tulpinile semilemnoase, rupând cele două frunze de la bază şi tratând locul tăieturii cu hormoni rizogeni. Plantaţi-i într-un amestec de nisip grosier şi turbă în părţi egale, îngropându-i până la nivelul frunzelor inferioare. Puneţi vasele într-un sac transparent de polietilenă sau într-o răsadniţă, ţinându-le la umbră, în umezeală şi la 18-21X. Când vor prinde rădăcini aşezaţi-le într-un loc mai luminos şi udaţi-le moderat până în septembrie, adăugând în apă, la fiecare două săptămâni, un îngrăşământ lichid, lama încetaţi administrarea de îngrăşământ, udaţi moderat şi menţineţi o temperatură de 10-13°C. În februarie-martie, mutaţi fiecare plăntuţă în câte un vas de 10 cm. Speciile se pot multiplica şi prin marcotaj artificial, vara sau prin seminţe, primăvara.

Pericole şi precauţii


Pentru a evita deshidratarea, îngălbenirea sau căderea frunzelor aveţi grijă de felul în care udaţi şi de expunerea la lumină. Păianjenul roşu şi păduchii verzi pot fi combătuţi prin pulverizarea unor produse speciale. Coşenilele făinoase, însă, se elimină ori prin tratamente efectuate iarna cu ulei alb, ori ungând cu un tampon îmbibat în alcool zonele afectate.

Specii


Cea mai cunoscută este Passiflora caerulea, cu tulpini verde-închis, filiforme, cu frunze lucioase şi palmat lobate. Florile au o corolă de petale alb-gri care înconjoară o coroană de filamente subţiri de mai multe culori (purpuriu la bază, albe la mijloc şi albastre la vârf) şi o parte centrală formată din 5 stamine care ies în evidenţă, galben-aurii, şi din 3 stigmate maro. Mai puţin colorată este Passiflora coccinea, cu flori frumoase satcojiu-intens. Passiflora quadrangularis este o specie căţărătoare cu flori caracteristice care au filamente frumoase cerate, violete, de 8-10 cm în diametru. Passiflora x allardi este un hibrid obţinut prin încrucişarea dintre Passiflora caerulea "Constance Elliott" şi Passiflora quadrangularis; din vară până toamna, în regiunile cu climă blândă, înfloreşte din abundenţă, după care rămân fructele ovoidale de un portocaliu-strălucitor. Florile sunt albe presărate cu roz, cu coroana roşu-purpurie.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Passiflora
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi şi 2 păreri.


 • Maria Stavaru
  Clasificare: 5 din 5 Passiflora
  pasiflora mea este an gradina si nu doresc sa o pierd este plantata la coltul casei ,sa o scot sau sa o tund la 15-20 cm si sa o acopar cu... MULTUMESC !
  Postat pe


 • Constanta Neagu
  Clasificare: 5 din 5 Passiflora
  care este perioada de inflorire a pasiflorei va multumesc .
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (885.26KB)
Necesită Adobe® Reader®