Sitemap Site Map

Petunia

Petunie
Petunia - Petunie

Plante care înfloresc timp îndelungat şi din abundenţă, petuniile sunt deosebit de potrivite pentru răzoare, dar florile lor foarte frumoase, cu culori vii stau bine şi în jardiniere sau în ghivece. Nu suportă, însă, nici vântul şi nici ploaia şi rareori reuşesc să supravieţuiască peste iarnă. De provenienţă sud-americană, petuniile se reproduc cu uşurinţă prin seminţe şi sunt tratate, de obicei, ca plante anuale. Există un număr mare de hibrizi foarte frumoşi şi cu culori vii, care se împart în patru grupuri principale: "Multiflora" (tufe), "Grandiflora" (cu flori puţine, dar mari), "Nana Compacta" (Compactă pitică) (cu formă compactă şi regulată) şi "Pendula" (care atârnă).

Cultivare


Petuniile se plantează în aprilie sau la începutul lui mai, în vase de 15 cm, folosind un compost uşor fertilizat la care s-a adăugat puţin nisip. Dacă le plantaţi câte două sau trei împreună, folosiţi un vas de 23-30 cm. Asiguraţi un drenaj bun şi puneţi-le la soare, dar la adăpost de vânt. Udaţi din abundenţă din mai până în septembrie şi, îndată ce apar bobocii, adăugaţi în apa de udat un îngrăşământ lichid cu un conţinut ridicat de potasiu, din două în două săptămâni. Tăiaţi tulpinile care cresc dezordonat şi îndepărtaţi florile ofilite. Petuniile se smulg din pământ la sfârşitul toamnei, pentru a fi înlocuite cu altele la începutul primăverii următoare. Dacă vreţi să le păstraţi peste iarnă, puneţi-le într-o seră rece, la o temperatură de cel puţin 4°C Şi acolo va trebui să stea la lumină, dar nu unde bate soarele, iar udările vor fi ocazionale, doar ca să asigure compostului o relativă umiditate.

Reproducere


Petuniile se pot înmulţi prin sămânţă în luna martie într-o răsadniţă pentru seminţe. Folosiţi compostul normal bine umezit şi acoperiţi totul cu un strat subţire de nisip fin. Aşezaţi-le, apoi, în răsadniţă la o temperatură de 18-21 °C Când vor atinge înălţimea de o palmă, mutaţi plăntuţele în vasul destinat definitiv, menţinându-le la o temperatură potrivită. Le veţi putea duce afară pe la începutul lunii mai.

Pericole şi precauţii


Dacă plantelor le lipseşte apa, frunzele şi florile se ofilesc rapid, iar dacă udările sunt prea abundente şi lumina este insuficientă, cresc mai multe frunze în detrimentul florilor. Ţineţi petuniile într-un loc adăpostit: schimbările repetate ale vremii favorizează apariţia unor boli care fac ca planta să crească deformată sau determină apariţia pe frunze a unor pete şi zone mai închise la culoare. Dacă se întâmplă aşa ceva, plantele trebuie, din păcate, sacrificate. Păduchii verzi pot ataca frunzele şi tulpinile exemplarelor tinere, oprindu-le din creştere. Pentru a-i îndepărta, pulverizaţi planta cu un insecticid cu piretru.

Specii şi varietăţi


Petuniile de cultură (Petunia x hybrida) sunt hibrizi semirustici cu frunze ovale puţin lipicioase şi flori în formă de pâlnie. Au fost împărţite în patru grupuri. "Multiflora" cuprinde plante cu aspect de tufă, cu flori simple sau duble şi are multe soiuri cu dezvoltare rapidă printre care: "Red Satin" roşu-viu, "Cherry Tart" cu flori roz şi albe, "Resisto Mixed" cu flori colorate diferit şi "Summer Sun" cu flori galben-luminos. Plantele care fac parte din grupul "Grandiflora" sunt oarecum de aceeaşi mărime, dar au flori de dimensiuni mai mari: dintre varietăţile cele mai cunoscute amintim "Cascade" cu flori roz, albe şi albastre, şi "Red Bouquet" cu flori roşu-aprins. Din acest grup fac parte şi aşa-numitele "Surfinia" care au invadat piaţa în ultimii ani. Ele se vând doar ca răsaduri (nu şi seminţe) şi se reproduc prin butaşi ierbosi. Datorită formei lor atârnate, sunt ideale pentru decorarea pervazurilor şi pentru vasele suspendate. Din grupul "Nana Compacta" fac parte plante scunde şi cu aspect de tufă care nu depăşesc decât rareori înălţimea de15 cm, cu flori de 5 cm în diametru în multe culori. Intră aici varietăţile "Dwarf Resisto" cu flori albastre, roz şi roşii şi "Dwarf Resisto Rose" cu flori lila. Ultimul grup, "Pendula" cuprinde plante cu aspect alungit şi atârnat, ideale pentru jardiniere şi vase suspendate.
Petunia
4.3 din 5 bazat pe 13 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (1002.81KB)
Necesită Adobe® Reader®