Sitemap Site Map

Physalis

Păpălău
Genul Physalis are origine americană şi cuprinde circa 80 de specii de plante erbacee, anuale sau perene, cu ramuri netede sau acoperite cu puf. Frunzele sunt întregi sau pena-tifide, florile, puţin semnificative, atârnă, solitare sau axilare, prinse cu un peduncul scurt. Absolut neobişnuit este involucrul fructelor, format dintr-un caliciu care creşte neobişnuit de mult, cu aspect vezi-culos şi viu colorat.

Cultivare


În cazul unei clime aspre, plantele delicate se plantează în grădină primăvara, folosind un pământ îngrăşat, bine drenat şi se alege pentru ele o poziţie însorită. Retezaţi ramurile speciilor perene la începutul primăverii, la 30 de cm deasupra pământului, pentru a uşura reluarea dezvoltării. Nu uitaţi să susţineţi planta cu suporturi adecvate. Când condiţiile de climă sunt blânde, toamna şi iarna, chiar şi speciile Physalis se comportă precum plantele vivace: aşezaţi-le într-un loc bine iluminat, dar la adăpost de vânturile reci. Pentru a le proteja atunci când clima este mai aspră, este mai bine să fie duse la adăpost. Speciile anuale trebuie semănate în fiecare primăvară.

Reproducere


Speciile perene se pot multiplica prin divizarea tufelor, toamna sau primăvara, în funcţie de climă. Metoda cea mai simplă este, totuşi, însămânţarea care trebuie efectuată primăvara, într-o răsadniţă. Când s-au dezvoltat suficient, mutaţi plăntuţele în vase separate. Dacă locuiţi într-o regiune cu climă blândă le puteţi planta direct în aer liber.

Specii


Physalis alkekengi, cultivată încă din antichitate pentru proprietăţile sale medicinale, are ramurile angulate, frunze oval-acuminate şi flori de culoare alb-crem. Învelişul în care se află fructul, o bacă roşie sau galbenă, comestibilă, are formă de pară, mai mult globuloasă. Mai frumoasă şi mai puţin expansivă este Physalis francheţii, cu frunze mari şi flori mici, albicioase, cu caliciul roşu-strălucitor. Aceste două specii, perene şi rustice chiar şi în condiţii de climă rece, se cultivă pentru micile lor "lampioane roşii" foarte decorative în orice grădină, potrivite şi pentru compoziţiile cu flori uscate. Physalis peruviana şi Physalis pubescens sunt, însă, două specii delicate, cultivate pentru fructele lor comestibile galben-verzui, care se coc toamna şi se găsesc de vânzare, deseori, în cofetării glazurate cu ciocolată.Physalis
3.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine