Sitemap Site Map

Plumbago

Floarea-amorului
Plumbago este un gen care cuprinde 10-15 specii anuale, perene, arbuşti şi căţărătoare, cu aspect dezordonat care, în stare spontană, pot avea tulpini lemnoase lungi de până la 4,5m. Au frunze ovale şi flori albastre, purpurii sau albe, reunite în inflorescenţe în formă de co-rimb, aflate în vârful ramurilor. Sunt plante cultivate în special în zonele cu climă temperată, pentru că nu suportă gerul.

Cultivare


La începutul primăverii, se mută planta într-un vas mai mare (de maximum 30 de cm). În acest anotimp şi vara trebuie udată din abundenţă, adăugând în apa de udat, la fiecare 2-3 săptămâni, un îngrăşământ lichid, mai ales atunci când se formează bobocii. Până la apariţia florilor mai pulverizaţi apă peste frunze în orele mai răcoroase ale zilei. Aceste plante rezistă la o temperatură maximă de 21 °C şi are nevoie de multă lumină, inclusiv de cea directă de la soare, cu condiţia să nu fie prea puternică. Speciile căţărătoare au nevoie de structuri de susţinere (grilaje, stâlpi) care să pună în valoare calităţile sale decorative. Operaţi o tăiere toamna sau iarna, retezând tulpinile lemnoase la 30 de cm deasupra pământului. În timpul iernii asiguraţi pentru speciile Plumbago o temperatură de 10°C, adăpost de curenţii de aer şi udări periodice, pentru a menţine compostul umed.

Reproducere


Însămânţarea se efectuează în martie într-un compost de nisip şi turbă în părţi egale. Se acoperă seminţele cu un strat afânat de compost, se udă din abundenţă şi se pune la o temperatură de 21-24°C şi la umbră. Butaşii (lungi de 8-10 cm) trebuie prelevaţi din lăstarii laterali, din mai până în august. După ce aţi tratat zona tăieturii cu hormoni rizogeni, plantaţi-i într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale, ţinându-i la o temperatură de 2°C.

Pericole şi precauţii


Păianjenul roşu se elimină cu acaricide specifice, iar păduchii verzi şi coşenilele făinoase se combat cu insecticidele recomandate.

Specii


Iasomia albastră este denumirea sub care este cunoscută Plumbago auriculata (sin. Plumbago capensis), o plantă căţărătoare provenită din sudul Africii, având drept caracteristici florile albastre adunate în grupuri şi petalele cu o dungă îngustă albastru-deschis. Varietatea "Alba" are flori albe. Din India şi din Indonezia provine Plumbago indica mai puţin luxuriantă decât prima specie şi cu flori stacojii sau purpurii.Plumbago
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine