Sitemap Site Map

Plumeria
Este o plantă foarte frumoasă, de origine tropicală, cu frunze lungi şi flori în formă de pâlnie, cu aspect catifelat şi care emană un parfum plăcut. Florile, albe cu zona centrală galbenă, se folosesc la confecţionarea tradiţionalelor ghirlande havaiene.

Cultivare


În aprilie, aşezaţi planta într-un pământ bun de flori, folosind vase cu un strat de cioburi pe fund şi cu diametrul de maximum 30 cm; după aceea, nu va mai trebui decât să înlocuiţi în fiecare an un strat subţire de la suprafaţa compostului. Fiind o plantă tropicală, primăvara şi vara trebuie să fie expusă la lumină (dar nu direct în bătaia razelor de soare) şi menţinută la o temperatură de 24-29°C. În această perioadă, udările trebuie să fie abundente şi, la fiecare trei săptămâni, se dizolvă în apa de udat un îngrăşământ lichid. Este bine să stropiţi regulat cu apă şi vârfurile plantei. Toamna şi iarna n-o expuneţi la temperaturi mai scăzute de 18°C şi la curenţi de aer rece; alegeţi pentru ea o poziţie cât mai luminoasă şi udaţi-o din când în când, pentru a menţine compostul umed.

Reproducere


Butaşii, lungi de 15-20 cm, trebuie prelevaţi la sfârşitul primăverii şi vara. Suprafaţa tăieturii trebuie, mai întâi, cufundată în apă rece, pentru a opri scurgerea sevei şi, apoi, tratată cu hormoni rizogeni. Plantaţi butaşii într-o răsadniţă, cu un amestec de turbă şi de nisip în părţi egale, şi menţineţi compostul umed, la umbră şi la o temperatură de 21-24°C. După 4-6 săptămâni, plăntuţele sunt apte pentru a fi mutate în vase cu pământ de flori.

Pericole şi precauţii


Frunzele se îngălbenesc, dacă planta este expusă prea mult la soare sau dacă udările sunt insuficiente. Temperaturile prea scăzute sau un exces de apă pot fi dăunătoare şi ele. Coşenilele brune şi cele făinoase se elimină cu o pensulă muiată în alcool denaturat sau, iarna, cu un insecticid pe bază de ulei alb.

Specii


Plumeria acuminata este un arbust cu florile foarte parfumate, asemănător cu un copăcel cu frunze căzătoare. Tulpina este groasă, cărnoasă şi foarte ramificată. Are frunze lungi de 30 de cm şi flori în formă de pâlnie, cu corola deschisă, grupate în cime, de culoare albă şi cu zona centrală galbenă. Fiind de origine tropicală (Mexic, Panama), nu suportă temperaturile joase, prin urmare, iarna trebuie ţinută în seră sau în casă. Plumeria rubra var. acutifolia.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Plumeria
5.0 din 5 bazat pe 1 vot şi 1 părere.


 • Felicia Vintu
  Clasificare: 5 din 5 Plumeria
  imi face mare placera sa citesc totul despre flori.
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine