Sitemap Site Map

Potentilla

Cinci-degete
Genul Potentilla cuprinde peste 500 de specii de plante rustice, anuale şi perene, toate caracterizate prin forma compactă a plantei, perioada lungă de înflorire şi flori asemănătoare cu piciorul-cocoşului. Datorită unor cerinţe reduse în privinţa cultivării şi capacităţii de adaptare la orice tip de teren, sunt indicate pentru grădini.

Cultivare


Este de preferat ca speciile de Potentilla să fie plantate la sfârşitul lui martie sau la începutul lui aprilie, într-un compost cu pământ de grădină la care se va adăuga puţin nisip pentru a uşura drenajul. Tipurile erbacee perene au nevoie de vase de 20-25 cm în diametru, iar pentru speciile cu aspect de arbust sunt necesare vase de până la 38 de cm. În fiecare an, în martie, adăugaţi un strat de bălegar macerat la baza plantei ca să-i stimuleze creşterea şi înflorirea. Primăvara şi vara, plantele pot fi udate fără restricţii, adăugând în apă, la fiecare 2-3 săptămâni, în perioada de înflorire, puţin îngrăşământ lichid. După aceea, pe măsură ce înaintăm spre iarnă, udările trebuie să fie regulate, dar moderate în perioadele reci. Când încetează înflorirea este necesară o tăiere de ajustare. Aceste specii au nevoie să fie expuse la soare pe tot parcursul anului.

Reproducere


Însămânţarea se face în martie, într-o răsadniţă cu un compost pentru seminţe la care se adaugă puţin nisip. Presăraţi seminţele, acoperiţi-le cu un strat foarte subţire de nisip fin şi menţineţi umed pământul, într-un loc situat în penumbră şi la o temperatură de 13-18°C. Între sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie transferaţi plăntuţele în vase separate. Înmulţirea prin butaşi, de efectuat la sfârşitul verii, este indicată pentru speciile cu aspect de arbust. Vor fi prelevaţi butaşi lungi de 8-10 cm din lăstarii bazali adulţi împreună cu o porţiune de ramură. După ce aţi tratat suprafaţa tăieturii cu un lichid hormonal, plantaţi-i într-un compost cu o parte de turbă şi una de nisip, menţineţi umiditatea necesară şi aşezaţi-i la umbră nu prea deasă şi la răcoare. După patru săptămâni, plăntuţele pot fi mutate în vase. Erbaceele perene se pot înmulţi şi primăvara sau toamna prin divizarea tufelor.

Pericole şi precauţii


Udările insuficiente provoacă o reducere a înfloririi. Aceste plante sunt foarte rar atacate de boli sau de paraziţi.

Specii şi varietăţi


Originară din Himalaya şi din nordul Chinei, Potentilla arbuscula are frunze verzi ca salvia, acoperite de puf mai închis la culoare, şi flori galben-auriu. Potentilla atrosanguinea este o tufă perenă provenită din Himalaya, cu flori catifelate roşu-închis. Are numeroase varietăţi: "William Rollinson" cu flori semiduble, roşu-portocaliu; "Gibson's Scarlet" cu flori simple stacojiu-aprins; "Yellow Queen" cu frunze argintii şi flori galbene cu o pată roşie la baza petalelor. Specia cea mai cunoscută este Potentilla fruticosa, foarte ramificată, cu frunze compuse, de la verde-palid la verde-mediu şi flori de culoare galben-auriu, de 2,5 cm în diametru. Varietăţile sale cele mai frumoase sunt: "Red Ace" cu boboci galbeni care se deschid cu petale roşii; "Katherine Dykes" cu flori galbene ca primula; "Vilmoriniana" cu frunzişul argintiu şi flori alb-crem; "Royal Flush" cu flori în nuanţe de roz; "Tangerine" cu flori galben-arămiu; "Elizabeth" cu flori galben-strălucitor.
Originară din Himalaya este Potentilla nepalensis, cu frunze verde-închis şi flori roz-aprins. Cei mai cunoscuţi dintre hibrizii ei sunt: "Miss Willmott" cu flori roz şi cu centrul mai închis la culoare, şi "Roxana" cu flori roz, portocalii şi roşu-închis. Cunoscută sub denumirea de cinci degete din Dolomiţi este Potentilla nitida, plantă cu creştere limitată (5 cm înălţime), dar extinsă pe orizontală (30 cm în diametru), cu frunze verde-argintiu, mătăsoase şi flori roz.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Potentilla
4.3 din 5 bazat pe 5 voturi şi 1 părere.


 • Georgiana Serban
  Clasificare: 5 din 5 Potentilla
  unde as putea sa gasesc aceasta planta?va rog sa mi raspunde ti
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine