Sitemap Site Map

Pyracantha

Piracanta
Pyracantha - Piracanta

Genul are 7 specii de arbuşti veşnic verzi şi cu spini, cultivaţi pentru florile lor şi, în special, pentru micile fructe care se coc toamna târziu şi dau o notă strălucitoare de culoare în grădină. Parţial asemănătoare cu speciile din genurile Cratageus şi Cotoneaster, aceste plante sunt folosite pentru a crea garduri vii de netrecut sau sunt cultivate chiar în recipiente mari pe balcoane, în curţi şi pe terase.

Cultivare


Plante, în general, rustice sau rezistente la frig, pot fi cultivate cu uşurinţă pe orice tip de teren fertil şi bine drenat, în plin soare sau parţial umbrit. Pentru a menţine o formă compactă a plantelor cultivate pe lângă ziduri sau în vase mari, după înflorire trebuie tăiate ramurile prea lungi, lăsând doar două sau trei frunze la bază. În regiunile cu climă aspră, plantele cultivate în ghiveci trebuie ferite de îngheţuri şi de vânturile reci ale iernii.

Reproducere


Se pot înmulţi prin sămânţă toamna sau, mai rapid, prin butaşi semilemnoşi, vara. Aşezaţi vasele cu butaşi într-un loc umed, la umbră, până când fac rădăcini, apoi mutaţi butaşii separat în ghivece cu un pământ de flori fertilizat.

Pericole şi precauţii


Atacurile păduchilor asupra vârfurilor în creştere provoacă decolorări şi pete brune pe frunze. O boală bacteriană, "lovitura-focului" provoacă un cancer al ţesuturilor care distruge planta. Remediul constă în arderea tulpinilor care au fost tăiate de sub zonele infestate.

Specii şi varietăţi


Una dintre speciile cele mai decorative este Pyracantha coccinea, arbust înalt de până la 4 m, cu mici floricele de vară adunate în formă de corimb şi cu fructe de toamnă de culoare roşu-strălucitor. Varietatea sa "Lalandei" are frunze mai mari şi fructe roşu-portocalii. Pyracantha atlantoides, originară din China centrală, este un arbust viguros, dar ceva mai sensibil la gerurile iernii, ca şi frumoasa sa varietate horticolă "Aurea" cu fructe mici de un galben viu. Alte varietăţi cu fructe galbene sunt "Soleil d'Or" şi "Golden Dome" în timp ce "Orange Glow" şi "Golden Charmer" au fructe portocaliu-închis cu un efect ornamental deosebit.Pyracantha
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (850.66KB)
Necesită Adobe® Reader®