Sitemap Site Map

Ricinus

Ricin
Ricinus - Ricin

Ricinul este o plantă erbacee, în general, ca plantă anuală. Este caracterizată prin frunze ornamentale de culoare verzui-violet, crestate şi cu diametru de până la 30 de cm, situate în vârful unor tulpini violacee. Florile care apar în iulie, se transformă în fructe rotunjite, spinoase, de 2,5 cm în diametru. Toate părţile plantei sunt foarte toxice; seminţele (din care se extrage faimosul ulei de ricin cu proprietăţi purgative), în special, dacă sunt înghiţite, pot fi chiar mortale.

Cultivare


Dacă doriţi să cultivaţi ricinul în ghiveci, alegeţi un vas de dimensiuni mari potrivit cu dezvoltarea viguroasă a acestei plante. Asiguraţi o umiditate constantă compostului, fără a exagera, şi, la fiecare 2-3 săptămâni, adăugaţi în apa de udat puţin îngrăşământ lichid. Ricinul are nevoie de multă lumină, nu însă în bătaia directă a razelor soarelui. Planta trebuie ferită de îngheţ toamna şi iarna. În lunile reci, condiţiile ideale sunt o temperatură între 7 şi 10°C, expunere la lumină şi udări rare, doar atât cât să nu se usuce compostul. Dacă nu aveţi posibilitatea de a-l aduce iarna în casă, cultivaţi ricinul ca plantă anuală, însămânţându-l în fiecare primăvară.

Reproducere


Semănatul se efectuează în martie. Seminţele, după ce au fost lăsate 12 ore la muiat în apă caldă, trebuie plantate la o adâncime de 1-1,5 cm într-un amestec bine udat obţinut din două părţi de compost şi una de nisip fin. Feriţi răsadniţa de lumină şi puneţi-o într-o lădiţă cu capac de sticlă sau într-un sac de polietilenă transparentă, la temperatura de 18°C Când au apărut 3-5 frunze, puteţi muta plăntuţele în vase separate. Puteţi semăna ricinul şi direct în grădină, la începutul lunii aprilie.

Pericole şi precauţii


Dacă este cultivat în ghiveci, ricinul poate fi atacat de păianjenul roşu.

Specii şi varietăţi


Genul Ricinus cuprinde o singură specie, Ricinus communis, răspândită din Africa Orientală până în Asia Occidentală, unde poate atinge înălţimea de 12 m. Dintre diferitele varietăţi de grădină, "Zanzibarensis" are frunze verde-intens cu nervuri albe; "Coccinea" are frunzele roşu-închis; "Carmencita" frunze de culoarea bronzului coclit; "Sanguineus" are frunze roşu-purpurii.Ricinus
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (835.82KB)
Necesită Adobe® Reader®