Sitemap Site Map

Saxifraga

Ochii-şoricelului
Din acest gen fac parte circa 350 de specii, multe dintre ele fiind cultivate în grădinile stâncoase. Au numeroase tulpini mici târâtoare sau stoloni, lungi de până la 90 de cm, pe care se formează rozete de frunze. Unele specii sunt potrivite pentru a fi cultivate în ghivece suspendate sau fixate pe perete.

Cultivare


Ideal este ca aceste plante să fie plasate printre pietrele din grădinile stâncoase, dar, dacă vreţi să le cultivaţi în ghiveci, trebuie să pregătiţi un compost fertil, acordând o atenţie deosebită drenajului aşezând pe fundul vasului un strat de cioburi. Primăvara şi vara, udările trebuie să fie abundente (când este foarte cald, de 2-3 ori pe săptămână, stropindu-se cu apă şi frunzele). Adăugaţi un îngrăşământ lichid în apa de udat la fiecare 4-6 săptămâni. Vara, temperatura ideală este de 16-18°C, care poate fi depăşită doar dacă se măreşte umiditatea aerului prin stropirile frecvente ale frunzelor. Evitaţi expunerea directă la soare în orele cele mai calde. Toamna şi iarna, planta trebuie ţinută la lumină, dar nu în plin soare, iar compostul trebuie lăsat să se usuce între o udare şi alta.

Reproducere


În martie-aprilie scoateţi plăntuţele care au apărut la baza rozetei sau au crescut din stoloni şi plantaţi-le în ghivece mici într-un amestec de turbă şi nisip în cantităţi egale. Ţinându-le în umbră uşoară şi cu pământul puţin umed, plăntuţele vor face, în câteva săptămâni, alte rădăcini şi pot fi mutate în vase mai mari. Este posibil să fie lăsate prinse de stoloni şi plantate în vase aşezate alături de planta-mamă, detaşându-le doar după apariţia unor noi rădăcini. Speciile de Saxifraga se mai pot înmulţi şi prin sămânţă, semănată toamna în ghivece.

Pericole şi precauţii


Păduchii verzi, care pot acoperi frunzele cu un fel de rugină făcându-le să devină lipicioase, se combat cu insecticide pe bază de piretru.

Specii şi varietăţi


Saxifraga stolonifera, originară din Asia, produce stoloni lungi, roşii, filiformi. Varietatea "Tricolor" are frunze bălţate cu alb, roz şi verde, cu marginile neregulate, albe sau roz-brun; creşte mai puţin decât specia tipică. Saxifraga aizoides, originară din zonele alpine ale Europei, Asiei şi ale Americii de Nord, este o specie care formează un covor vegetal care, la sfârşitul verii-începutul toamnei se acoperă cu floricele portocalii stelate. O altă specie de munte, potrivită pentru cultivarea în grădini stâncoase, este Saxifraga oppositifolia, cu floricele purpurii sau roz-strălucitor în varietatea sa horticolă "Ruth Draper".Saxifraga
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine