Sitemap Site Map

Sempervivum

Urechelniţă
Speciile Sempervivum cresc spontan pe terenuri aride, dezvoltân-du-se chiar şi în condiţii vitrege, fără a cere o îngrijire specială. Robuste şi decorative, sunt formate din mici rozete de frunze suculente veşnic verzi, cărnoase; vara fac flori stelate în culori care variază de la alb la roşu.

Cultivare


Se cultivă în aer liber, în grădini stâncoase sau în ghiveci. Plantarea în ghiveci se face în aprilie şi de fiecare dată când rozetele devin prea dese. Pentru a uşura un bun drenaj, este recomandabil un compost format din pământ de flori şi nisip în părţi egale şi un strat de cioburi pe fundul ghiveciului. Pe toată durata anului, plantele Sempervivum trebuie să stea pe un loc însorit şi se vor uda cu multă reţinere. O stare generală bună a plantelor se obţine prin schimbarea în fiecare an a stratului de la suprafaţa pământului cu un amestec în părţi egale de sfărâmături de calcar (datorită căruia coloritul frunzelor va deveni mai viu) şi pământ cu frunze.

Reproducere


Metoda cea mai uşoară este cea a divizării rozetelor care, îndată ce îşi fac rădăcini, pot fi despărţite şi replantate toamna sau primăvara în pământ obişnuit.

Pericole şi precauţii


Excesul de apă sau lumina insuficientă dăunează aspectului rozetelor. Coşenilele făinoase şi păduchii verzi se elimină cu o pensulă sau cu un tampon îmbibat cu alcool etilic.

Specii


Caracteristică pentru regiunile muntoase din Europa, Sempervivum arachnoideum are frunze verzi, câteodată tărcate cu roşu, acoperite de peri deşi albi; plantele formează rozete dese globuloase, cu tulpini care se ridică peste ele, purtând în vârf grupuri de flori roz. Sempervivum giuseppi, provenită din nordul Spaniei, are rozete de frunze verde-palid, cu extremităţile brune şi flori roz-roşcate. Plăcut colorate sunt rozetele de Sempervivum marmoreum, de 10-15 cm în diametru şi cu flori albe, dungate cu cărămiziu. Sempervivum montanum este o specie alpină care formează rozete dese cu frunze pieloase verzi strălucitoare sau verde-gri; florile sunt violacee. O specie foarte obişnuită este Sempervivum soboliferum, provenită din munţii Europei de Nord; are rozete cu frunze verde-aprins sau roşii şi flori galben-gri în vârful unor tulpini înalte de 15-20 cm.

« Sedum
Senecio »Sempervivum
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine