Sitemap Site Map

Silene

Guşa-porumbelului
Genul Silene, cu 500 de specii erbacee, uneori subfruticuloase, anuale, bianuale, perene, cuprinde plante caracterizate printr-o înflorire abundentă şi colorată. Datorită florilor roz, albe şi albastre, ele sunt folosite mai ales pentru straturi, pentru acoperirea terenului sau în grădinile stâncoase.

Cultivare


Toate speciile din genul Silene pot fi cultivate atât în ghiveci, cât şi în grădinile stâncoase. Au nevoie de un teren nu prea fertil, bine drenat, neutru sau uşor alcalin. Toamna sau primăvara se plantează speciile perene, la soare sau în penumbră.

Reproducere


Speciile anuale sau bianuale se reproduc prin seminţe. Silene armeria, Silene coeli-rosa şi Silene pendula se seamănă direct în grădină, toamna (cu înflorire la sfârşitul primăverii)sau primăvara (cu înflorire la sfârşitul verii). Speciile perene se reproduc prin seminţe (Silene schafta) sau prin butaşi lungi de 5 cm, plantaţi într-o ladă rece cu un amestec de turbă şi de nisip în părţi egale. Înmulţirea prin butaşi a speciei Silene maritima se face primăvara, iar cea a speciei Silene acaulis, toamna.

Specii şi varietăţi


Silene acaulis, specie perenă spontană în munţi, are înălţimea de numai 5 cm şi formează perniţe foarte frumoase de flori roz. Specia cea mai cunoscută este Silene armeria, plantă anuală sau bianuală, originară din sudul Europei, cu frunze oval-lanceolate şi flori roz, aproape roşii. Silene coelirosa, plantă anuală provenită din bazinul mediteranean, este asemănătoare precedentei, dar florile roz-purpurii au centrul alb. Silene maritima, specie perenă provenită din Europa şi din nordul Africii, are frunze lanceolate verde-gri şi flori albe. Anuală, având frunze alungite cu marginile tivite, este Silene pendula, o plantă cu flori roz din care provin numeroase varietăţi colorate în roz-gălbui, ca "Peach Blossom", în alb, ca "Snowball" şi în carmin, ca "Triumph". În sfârşit, Silene schafta, plantă perenă originară din Caucaz, are frunze acuminate şi flori cu petale roz-purpurii cu două pete albe.Silene
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine