Sitemap Site Map

Solanum

Cartof decorativ
Din acest gen fac parte circa 1400 de specii anuale, bianuale, perene, erbacee, arbuşti şi căţărătoare. Această grupare sistematică include şi unele plante importante cultivate în grădina de zarzavat, cum ar fi: cartoful (Solanum tuberosum) şi vânătă (Solanum melongena). Vom avea în vedere aici doar plantele ornamentale, caracterizate prin faptul că, în timpul iernii, produc bace colorate, iar vara au o înflorire abundentă.

Cultivare


Plantele cultivate pentru bacele din iarnă se vor cultiva în ghiveci. Iarna, plantele se păstrează la o temperatură în jur de 18°C, într-un loc în care să aibă multă lumină pentru a asigura un colorit viu bacelor, având grijă să existe o bună aerisire, dar nu şi curenţi de aer rece. Cât timp pe plantă se menţin bacele, udarea trebuie să fie regulată astfel încât compostul să fie în permanenţă umed; în restul timpului, trebuie avut grijă doar ca pământul să nu se usuce complet. La fiecare două săptămâni, administraţi un îngrăşământ lichid şi pulverizaţi zilnic apă pe deasupra frunzelor. Mutarea într-un alt vas se va face după perioada de apariţie a fructelor, dar numai dacă rădăcinile încep să iasă afară prin orificiile de drenaj ale vasului. Pentru ca planta să facă fructe şi în anul următon este bine s-o tăiaţi primăvara sau vara, lăsându-i doar o treime din înălţime. În aceeaşi perioadă a anului, planta va trebui udată din abundenţă şi, începând din iunie, stropită zilnic, furnizându-i îngrăşământ lichid din două în două săptămâni. Plantele cultivate pentru flori se recomandă a fi cultivate în grădină în regiuni cu climă blândă, plasându-i într-un loc însorit şi protejându-i rădăcinile iarna.

Reproducere


În martie, seminţele se presară pe suprafaţa compostului, acoperindu-le cu un strat de nisip grosier; ghivecele se vor aşeza într-o răsadniţă, în penumbră, la o temperatură de 16-21°C. După ce au încolţit, plăntuţele se expun la lumina soarelui timp de 2-3 ore pe zi şi, când au atins înălţimea de 8 cm, se mută în ghivece mai mari. Plantele arbustive sau căţărătoare se pot înmulţi şi prin butaşi semilemnoşi, la sfârşitul verii sau la începutul toamnei.

Pericole şi precauţii


Păduchii verzi şi cei albi pot ataca lăstarii tineri la începutul verii; se combat cu insecticidele potrivite. Urmele de mucegai cenuşiu pe frunze denotă prezenţa ciupercii Botrytis; părţile infestate se îndepărtează şi planta va fi tratată cu fungicide ce conţin sulf.

Specii


Din Brazilia provine Solanum capsicastrum, un arbust veşnic verde, cu frunze lanceolate gri-verzi. Vara apar flori mici stelate, iar iarna apar bace lucioase cu diametrul de 1-2 cm, care durează mult timp; culoarea lor variază pe măsură ce se maturizează, de la verde la roşu-portocaliu. Cultivată ca plantă anuală, poate, totuşi, face fructe anul următor. Mai robustă şi mai uşor de cultivat este Solanum pseudocapslcum, înaltă de până la 45 de cm, cu bace mai mari şi care durează mai mult decât cele ale speciei precedente. Printre speciile cultivate pentru flori, cea mai răspândită este Solanum crispum, plantă căţărătoare cu creştere rapidă, originară din Chile şi Peru. Vara face multe flori albastru-purpuriu adunate în corimbi terminali; foarte cunoscută este varietatea sa horticolă "Glasnevin", cu o înflorire mai târzie. Tot pentru regiunile cu climă blândă este recomandabilă şi Solanum rantonnetii, arbust veşnic verde foarte ramificat provenit din Argentina. Florile, care apar vara şi toamna, sunt violete cu centrul galben.

« Silene
Syringa »Solanum
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine