Sitemap Site Map

Tagetes

Vâzdoagă
Plante mici, ramificate şi cu flori frumoase şi de lungă durată, speciile Tagetes au flori de culori care variază de la galben la portocaliu-închis, atât simple, asemănătoare margaretelor, cât şi duble, asemănătoare garoafelor. Cele 50 de specii sunt unele anuale, altele perene. Sunt plante care nu au nevoie de prea multe îngrijiri, iar speciile de dimensiuni mai mari sunt ideale pentru cultivarea în jardinierele mari.

Cultivare


Se plantează de la sfârşitul lui aprilie până în mai, în straturi din grădină sau în ghiveci, cu un compost uşor fertilizat, având grijă să asiguraţi un drenaj corespunzător. Pentru a creşte, este ideal ca planta să fie cultivată într-un loc însorit, deschis, cu udări moderate chiar şi când înfloreşte, administrându-i un îngrăşământ lichid. Dacă vom îndepărta cu regularitate capitulele ofilite putem prelungi perioada de înflorire, determinând şi apariţia unor flori de dimensiuni mai mari. Procedând astfel, plantele vor continua să dea flori chiar şi toamna. Iarna, speciile anuale se smulg din pământ.

Reproducere


În martie, presăraţi seminţele pe un compost specific într-o lădiţă, acoperindu-le cu un strat subţire de nisip. Compostul trebuie menţinut umed, la o temperatură de 13-16°C şi la umbră nu prea deasă. Acoperiţi lădiţa cu o placă de sticlă sau cu o folie de polietilenă până când apar plăntuţele. Răriţi plăntuţele imediat după ce apar pentru a le putea manipula şi mutaţi-le în aer liber în aprilie-mai.

Pericole şi precauţii


Plantele tinere suferă de frig, aşa încât vor fi mutate în grădină doar atunci când nu mai există pericolul unui îngheţ. Trebuie evitată băltirea apei în jurul lor. Paraziţii sunt în mod natural ţinuţi la distanţă datorită mirosului înţepător pe care-l emană frunzele.

Specii şi varietăţi


Speciile cele mai cunoscute sunt, toate, originare din Mexic. Tagetes erecta, cu frunze verde-închis, lucioase, are flori simple galben-citron. Cele mai frumoase varietăţi ale sale sunt "First Lady", cu flori timpurii galben-strălucitor, şi "Jubilee", cu flori duble. Tagetes patula sau garoafa de India are frunze fin divizate şi flori brun-roşcate sau galbene. Dintre varietăţile sale menţionăm: "Queen Bee", cu flori duble, colorate în roşu şi galben; "Naughty Marietta", cu flori simple, galbene, pătate cu cărămiziu; "Red Brocade", cu flori roşu-mahon şi galbene în centru; "Bolero", cu flori încreţite pe margini. Tagetes tenuifolia este caracterizată prin tulpini subţiri, frunze verde-deschis şi flori galbene. Dintre varietăţile derivate din această specie menţionăm "Paprika", cu frunze de culoare închisă şi flori roşu-brun, "Golden Gem", cu flori galben-portocalii mici, dar numeroase şi "Lemon Gem", cu flori galben-deschis.

« Syringa
Thymus »Tagetes
3.7 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine