Sitemap Site Map

Thymus

Cimbrişor
Sunt plante cu tulpini lemnoase, cu frunze opuse, parfumate, de diferite forme şi flori mici, dar numeroase. Acest gen cuprinde 300-400 de specii subfruticuloase, rustice, veşnic verzi perene, folosite pentru a împodobi grădinile (în acest caz, cu specii verticale sau târâtoare) şi deosebit de apreciate în arta culinară datorită binecunoscutei sale arome.

Cultivare


Cimbrişorul este potrivit atât pentru a fi cultivat în aer liber în grădini stâncoase, cât şi în ghiveci. Se plantează la începutul primăverii într-un compost bine drenat, adăugând pământ cu frunze putrezite sau puţin bălegar macerat pentru a stimula creşterea şi înflorirea. Transplantarea se face la fiecare doi ani în ghivece de 15-20 cm. Pe toată durata anului, trebuie să se afle în plin soare şi la căldură, udat numai cât trebuie pentru a menţine umiditatea compostului. La sfârşitul perioadei de înflorire, tăiaţi florile ofilite pentru a menţine o creştere viguroasă.

Reproducere


În martie-aprilie cimbrişorul se poate reproduce uşor atât prin seminţe, cât şi prin divizarea tufelor mature cu rădăcini cu tot. O metodă mai modernă este cea a înmulţirii prin butaşi. Aceştia se obţin vara, trebuie să fie lungi de 8 cm şi se plantează într-un amestec de turbă şi de nisip în proporţii egale. Până ce vor face rădăcini, compostul trebuie menţinut umed şi la umbră, după care butaşii pot fi trataţi ca plante adulte, fără a le muta, însă, prea repede în grădină.

Pericole şi precauţii


Evitaţi excesul de apă (cimbrişorul rezistă bine la secetă) şi locurile cu umbră prea deasă. În general, nu este atacat de paraziţi.

Specii şi varietăţi


Thymus herbabarona, plantă originară din Corsica, nu mai înaltă de 8-10 cm, are flori lila sau roz-purpuriu. Destul de răspândită în Europa este Thymus praecox, o specie târâtoare, cu frunze gri-verzi şi flori cu tonalităţi purpurii. Subspecia sa cea mai banală este Thymus praecox subspecia arcticus care a dat numeroase varietăţi: "Albuş", cu flori albe, "Coccineus", cu flori cărămizii, "Pink Chintz", cu flori mari roz. Thymus vulgaris, originară din bazinul mediteranean, este o plantă subfruticuloasă perenă, veşnic verde. Are frunze verde-închis cu marginile rotunjite, cu un puf albicios pe faţa inferioară şi flori de culoarea nalbei. Un hibrid al său este Thymus x citriodorus, cu frunze care miros a lămâie. Acest hibrid are două varietăţi frumoase, "Silver Queen", cu frunze pestriţe şi "Aureus", cu frunze galbene.Thymus
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine