Sitemap Site Map

Tropaeolum

Condurul-doamnei
Din acest gen fac parte circa 90 de specii de plante erbacee, anuale şi perene, originare din America Centrală şi de Sud. Au un caracter rustic şi produc flori splendide, colorate în toate tonalităţile de la galben la roşu. Unele sunt căţărătoare, altele au rădăcini tuberoase.

Cultivare


În general, speciile anuale sau cele cultivate astfel se obţin din seminţe. Când sunt suficient dezvoltate, în mai, se plantează într-un compost uşor fertilizat, bine presat şi udat din belşug. Acestor specii le prieşte un loc la soare sau în penumbră şi, în timpul cât înfloresc, trebuie udate din abundenţă şi, o dată la trei săptămâni, vor primi puţin îngrăşământ lichid. Speciile perene se plantează primăvara (5-7 plante într-un ghiveci de 30-45 cm, având o distanţă între ele de 15-20 cm) şi vor fi aşezate într-un loc la soare sau uşor umbrit. La fiecare 2-3 săptămâni, li se va administra un îngrăşământ lichid. Toamna, trebuie tăiate de la bază; totuşi, dacă locuiţi într-o regiune cu clima aspră, este recomandabil să scoateţi tuberculii din pământ şi să-i păstraţi într-un loc adăpostit, într-o cutie cu turbă uscată.

Reproducere


Însămânţarea speciilor anuale se face în aprilie direct în locul ales din grădină. Dacă vreţi să obţineţi plăntuţe pentru a le cultiva în ghivece, presăraţi seminţele în februarie-martie, într-un compost special pentru semănat, acoperindu-le apoi cu un strat subţire din acelaşi tip de compost. Ţineţi-le la o temperatură constantă de 13°C şi, când ajung la înălţimea de 20-25 de cm, mutaţi-le în ghivece de 8 cm, într-un compost uşor fertilizat. Reduceţi treptat temperatura şi lăsaţi-le să se fortifice înainte de a le muta din nou, în luna mai. Varietăţile perene se înmulţesc în martie, prin divizarea tufelor.

Pericole şi precauţii


Omizile care rod frunzele şi păduchele verde se combat cu un insecticid pe bază de piretru.

Specii şi varietăţi


Tropaeolum majus, anuală, căţărătoare şi căzătoare, are frunzele în formă de scut grecesc, de culoare verde-deschis şi flori cu pinten, roşii sau galbene. Varietăţile sale cele mai frecvent cultivate sunt: "Gleam", cu flori semiduble, în culori care merg de la portocaliu la galben şi la roşu-stacojiu; "Jewel", cu frunze lucioase, parţial marmorate şi flori roz sau roşu-cireaşă. Tropaeolum peregrinum, specie căţărătoare din insulele Canare (dar de origine sud-americană), este perenă, cu creştere rapidă, dar este cultivată ca anuală; are flori galbene de forme neregulate. De asemenea perene sunt speciile Tropaeolum polyphyllum şi Tropaeolum tuberosum. cea dintâi este târâtoare, cu frunze verde-albăstrui, penat-lobate şi flori galben-portocalii cu un pinten roşcat.

« Thymus
Tulipa »Tropaeolum
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine