Sitemap Site Map

Vinca

Brebenoc, saschiu
Erbacee şi arbuşti, speciile Vinca sunt plante veşnic verzi, perene, rustice, răspândite în Europa, Africa de Nord şi Asia Centrală. Au frunze lucioase oval-lanceolate şi flori graţioase şi decorative al-bastru-lila, albe şi în diferite nuanţe de roz.

Cultivare


Vinca roşea se cultivă exclusiv în ghiveci. Perioada cea mai indicată pentru trans-vazarea anuală este ia-nuarie-martie, folosind, dacă este cazul, vase mai mari (de maximum 15 cm în diametru). Dacă doriţi să daţi plantei aspect de tufă înălţată pe vertical, tăiaţi tulpinile la 8-10 cm de la bază. Primăvara şi vara, expuneţi plantele în plin soare (până la 29°C), udaţi din abundenţă, dar fără a lăsa apa să băltească şi adăugaţi în apă, o dată la două săptămâni, un îngrăşământ lichid. Toamna şi iarna, înflorirea poate fi prelungită ţinând plantele cât mai mult timp posibil la lumină şi în plin soare. În această perioadă, temperatura nu trebuie să scadă sub 16 °C, iar udările nu trebuie să aibă alt scop decât acela de a împiedica uscarea compostului. Dacă temperatura din timpul iernii este moderată, aceste specii pot înflori şi în anul următor. Speciile rustice (Vinca major şi Vinca minor) sunt, în schimb, mult mai simplu de cultivat. Vor fi plantate în grădină, chiar şi pe un teren arid, în locuri cu puţină umbră. Primăvara trebuie tăiate masiv, pentru că s-ar putea întinde prea mult.

Reproducere


Butaşii, lungi de 8-10 cm, trebuie prelevaţi în martie din lăstarii tineri şi trataţi cu hormoni rizogeni. Se vor planta într-un compost format din două părţi de humus şi una de nisip grosier, ţinând totul într-o răsadniţă, la umbră, într-o atmosferă umedă şi la o temperatură de circa 24°C Când vor face rădăcini, lumina poate fi mai puternică, menţinându-se, însă, aceeaşi temperatură; când plăntuţele sunt suficient de robuste vor fi mutate în vase separate şi se vor reteza vârfurile.

Pericole şi precauţii


Speciile Vinca nu au probleme prea mari cu paraziţii. Dacă apar păianjenii roşii sau coşenilele făinoase şi brune, folosiţi insecticidele specifice.

Specii şi varietăţi


Vinca roşea (sin. Catharanthus roseus) este o specie delicată, originară din Madagascar, cu flori roz, pătate în centru cu roşu-purpuriu, care înfloresc din aprilie până în octombrie. "Little Bright Eye" şi "Little Pinkie" sunt două varietăţi foarte apreciate: prima are flori albe cu o pată roz-închis în mijloc, a doua, compactă şi cu o înălţime de 25 de cm, are flori roz. Se cultivă în seră sau aduse în casă în timpul iernii, deoarece nu suportă temperaturi mai coborâte de 5-7°C Foarte rustice sunt, în schimb, Vinca major şi Vinca minor, specii care cresc spontan şi pe teritoriul nostru, pe sub copacii din păduri. Sunt ideale pentru a fi cultivate în locuri umbroase, ca un covor pe sub copaci şi arbuşti. Au flori, în general, albastru-violet şi există unele varietăţi horticole interesante cu frunze foarte decorative împestriţate cu alb.

« Viburnum
Viola »Vinca
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine