Sitemap Site Map

Viola

Pansea, trei-fraţi-pătaţi, toporaşi
Acest gen cuprinde un mare număr de specii, printre care cunoscuta pansea de grădină şi numeroşi hibrizi derivaţi din Viola tricolor şi cunoscute ca Viola x wittrockiana. Florile catifelate, în culorile şi nuanţele cele mai variate, sunt plate şi formate din 5 petale rotunjite. Este o plantă care se adaptează foarte bine la cultivarea în ghivece şi jardiniere, fără a avea nevoie de o îngrijire deosebită.

Cultivare


În funcţie de varietăţile alese, efectuaţi plantarea primăvara sau toamna. Plantaţi speciile anuale în martie sau în aprilie, pentru a obţine flori vara târziu; cele care înfloresc iarna sau primăvara vor fi puse în pământ în septembrie sau în octombrie şi tratate ca bianuale. Primăvara transvazaţi-le pe cele perene, folosind un compost pe bază de pământ de flori la care se adaugă puţin îngrăşământ. În toate situaţiile menţineţi o distanţă de 10 cm între plăntuţe şi asiguraţi un drenaj corect. Primăvara şi vara, pot fi expuse direct la soare sau în penumbră, cu udări regulate pentru a menţine compostul umed. În timpul perioadei de înflorire, se poate adăuga în apă puţin îngrăşământ lichid. Pentru a prelungi înflorirea, îndepărtaţi cu regularitate florile ofilite. Toamna şi iarna, plantele anuale trebuie eliminate, iar cele care durează mai mult trebuie stimulate la sfârşitul perioadei de înflorire cu puţin pământ amestecat cu frunze descompuse sau cu un îngrăşământ. Unele specii perene cultivate în aer liber au tendinţa de a se extinde peste măsură.

Reproducere


Însămânţatul se efectuează din iunie până la începutul lui august, pe suprafaţa compostului, apoi se udă din abundenţă şi se pune într-un loc răcoros şi umbrit. Când apar, plăntuţele au nevoie de multă lumină; atingând înălţimea de o palmă, mutaţi-le în ghivece mici şi sădiţi-le definitiv în septembrie sau în octombrie. Hibrizii Viola x wittrockiana, semănaţi vara, vor înflori în iarna şi în primăvara anului următor. O altă soluţie ar fi să le însămânţaţi sub capac de sticlă în februarie-martie, să le sădiţi definitiv în aprilie şi să le vedeţi înflorind în acelaşi an. Înmulţirea prin butaşi este posibilă pentru toate speciile perene. În iunie tăiaţi lăstarii fără boboci de floare, în lungime de 2,5-5 cm şi plantaţi-i într-un amestec de nisip şi turbă în proporţii egale. Menţineţi amestecul umed şi la umbră şi, când plăntuţele au făcut rădăcini, mutaţi-le în compost. Speciile perene se pot înmulţi şi prin divizarea tufelor adulte, primăvara sau toamna, plantând separat segmentele rezultate.

Pericole şi precauţii


Afidele se distrug cu insecticidele potrivite. Limacşii sunt foarte periculoşi pentru aceste plante, dar pot fi ţinuţi şi ei la distanţă cu produsele specifice.

Specii şi varietăţi


Viola cornuta, provenită din munţii Pirinei, are flori albastre ca lavanda, prevăzute cu un pinten lung. Varietatea sa Viola cornuta "Alba" are flori albe. Cunoscută şi sub denumirea de toporaş, Viola odorata, plantă perenă care înfloreşte primăvara foarte devreme, are frunze verde-intens şi flori foarte parfumate violet-închis. Viola tricolor sau panseaua este originară din Europa şi s-a răspândit aproape peste tot; culoarea florilor sale variază de la roşu la galben şi la alb. Viola x wittrockiana este numele panselei de grădină şi cuprinde un grup mare de hibrizi deveniţi pereni, de obicei cultivaţi ca anuali sau bianuali. Printre varietăţile sale semnalăm: "Roggli Giant", cu flori mari şi culori catifelate; varietăţi frumoase care înfloresc vara sunt "Irish Molly", galben-arămiu, "Jackanapes", cu flori bicolore albastru-purpuriu închis şi galben, şi "Maggie Mott", lila palid; cu înflorire timpurie este seria "Clear Crystal", monocoloră sau în culori amestecate.

« Vinca
Weigela »Viola
3.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine