Sitemap Site Map

Weigela

Veigela
Genul are 12 specii de arbuşti cu frunze căzătoare, originari din Asia orientală, cultivaţi pentru florile lor în formă de pâlnie sau campanulate, care se desfac, izolate sau adunate în corimb, la sfârşitul primăverii şi începutul verii. Sunt plante potrivite pentru a fi aranjate în borduri mixte de arbuşti sau ca fundal pentru erbacee perene mari.

Cultivare


Toate sunt plante rustice, total rezistente la ger, care cresc bine în orice teren fertil, bine drenat, fie în locuri însorite, fie în penumbră. După înflorire, scurtaţi ramurile care au avut flori şi tăiaţi ramurile bătrâne de la bază pentru a stimula apariţia unor muguri noi.

Reproducere


Însămânţaţi speciile în ghiveci încă din toamnă. Varietăţile se vor înmulţi prin butaşi erbacei la începutul verii, prin butaşi semilemnoşi la jumătatea verii, prin butaşi lemnoşi din toamnă până iarna.

Pericole şi precauţii


Destul de rezistentă la paraziţi; în general doar afidele pot ataca mugurii de creştere, slăbind planta şi făcând-o lipicioasă prin dejecţiile lor. În caz de atacuri grave trataţi-o cu insecticidele corespunzătoare. Mai periculoase şi mai dificil de combătut sunt bolile cauzate de ciuperci, cum ar fi cea a petelor de pe frunze sau Armillaria. În aceste cazuri distrugeţi părţile bolnave şi administraţi fungicide.

Specii şi varietăţi


Specia cea mai cunoscută este Weigela florida, originară din China şi Coreea, înaltă de circa 2,5 m, care produce corimbi de flori în formă de pâlnie, roz-palid. Foarte decorative sunt varietăţile horticole "Foliis Purpureis", cu frunzele verzi ca bronzul, şi "Variegatum", cu formă mai compactă şi cu frunze verde-gri tivite cu alb. Alte varietăţi interesante sunt "Candida", cu flori campanulate alb-imaculat, şi "Looymansii Aurea", cu frunzele aurii şi flori roz-palid. Aceasta din urmă este potrivită mai ales pentru a fi cultivată în locuri semiumbrite.

« Viola
Wisteria »Weigela
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine