Sitemap Site Map

Wisteria

Glicină
Glicina este un arbust căţărător cu frunze căzătoare originar din China şi Japonia. Florile, reunite în ciorchini atârnaţi, apar înainte de dezvoltarea completă a frunzelor şi au culori care variază de la alb-crem la albastru-intens şi la purpuriu. Fiind o plantă viguroasă, devenind deseori prea expansivă, este indicată pentru a decora umbrare, ziduri şi arcade.

Cultivare


Adaptându-se la orice teren, cu condiţia să fie bine drenat şi fără cerinţe deosebite în ce priveşte poziţia, glicina are nevoie de mult spaţiu şi de tutori solizi. Ramurile din anul precedent trebuie retezate în iulie, tăindu-le de la nivelul frunzei a cincea sau a şasea; anul următor, în februarie-martie, se mai scurtează din nou, lăsându-se doar 2-3 muguri.

Reproducere


Glicina se reproduce, în general, prin marcotaj artificial sau prin butaşi. Prelevaţi butaşii în luna august, tăind ramuri semilemnoase lungi de 8-10 cm cu o porţiune din lăstar şi plantaţi-i într-o răsadniţă rece, folosind un compost din nisip şi turbă; după ce au prins rădăcini, mutaţi plăntuţele în vase de 12-15 cm în diametru, lăsându-le astfel timp de circa un an, înainte de a le instala în locul destinat lor. Păstraţi intact pământul din jurul rădăcinilor în momentul transplantării. Reproducerea prin însămânţare, destul de lentă şi delicată, trebuie efectuată primăvara, sub sticlă şi la o temperatură de 10-12°C. Plăntuţele vor fi rărite şi puse, apoi, în iunie, în vase de 13 cm, rămânând astfel până când vor creşte suficient.

Pericole şi precauţii


Cloroza ferică, manifestată prin îngălbenirea frunzelor, este cauzată de terenurile prea bogate în calcar; se tratează adăugându-se în pământ produse bogate în fier. Infestarea plantelor cu tripside se combate prin insecticide.

Specii


Wisteria floribunda sau glicină japoneză înfloreşte târziu, la sfârşitul lui iunie, cu raceme purpurii, albastre şi lila. Varietăţile sale cele mai importante sunt: "Violaceo Plena", cu flori albastru-violacee, "Alba", cu flori albe, "Roşea", cu o mulţime de flori roz-palid, "Macrobotrys", cu ciorchini lungi chiar şi de un metru. Wisteria x formosa este un hibrid cu frunzuliţe acoperite cu un puf argintiu şi flori roz-violacee. Cunoscută şi ca glicină americană este Wisteria frutescens, cu flori frumoase de culoare lila-închis. Wisteria sinensis, în schimb, este aşa-numita glicină chinezească, cu flori de culoarea nalbei, uşor parfumate, care apar în mai şi în iunie.

« Weigela
Yucca »Wisteria
3.0 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine