Sitemap Site Map

Boli provocate de animale

partea 2
Boli provocate de animale - partea 2

Afide (păduchii de frunze)


Numiţi popular "păduchi" sunt mici insecte de culoare neagră, galbenă, roz sau verde, care trăiesc în colonii numeroase şi sug seva plantei. Sunt foarte frecvente pe vârfurile vegetale fragede, dar există şi afide care îmbolnăvesc bulbii, tuberculii, rizomii şi rădăcinile. Foarte răspândite sunt afidele trandafirilor care invadează mlădiţele şi bobocii, provocând vestejirea lor. Dejecţiile lor, zaharoase şi lipicioase, căzând pe frunzele de dedesubt, favorizează dezvoltarea unui mucegai negru (rugina-frunze-lor), care ulterior va dăuna plantei, înţepăturile afidelor, în afară de faptul că provoacă vestejirea şi deprecierea plantei, pot favoriza şi a-pariţia unor boli virale. în unele cazuri pot provoca formarea unor băşici ce conţin în interior foarte multe afide amestecate cu substanţe lipicioase. Dacă păduchii sunt puţini, pot fi eliminaţi cu apă călduţă, iar dacă atacul este puternic se recomandă tratarea cu insecticide pe bază de pojarniţă (sunătoare).

Coşenilele


Sunt foarte răspândite pe plantele-arbuşti şi arbori, dar atacă şi multe specii erbacee şi suculente. Ca şi păduchii de plante, înţeapă şi sug seva plantelor, pot transmite viroze şi pot favoriza dezvoltarea mucegaiului şi a ruginei-frunzelor.
Protejate de scuturi chitinoase, coşenilele sunt foarte greu de combătut în mod definitiv, chiar cu produse chimice foarte puternice. De obicei sunt combătute cu uleiuri albe parafinice activate. Şi stropirea cu apă şi alcool dă bune rezultate: este important să udăm toată planta, chiar şi sub frunze şi încreţiturile scoarţei, unde se ascund uşor insectele. De obicei, tratamentul este efectuat în timpul iernii, când plantele cu frunze căzătoare sunt în repaus, astfel încât să nu le dăunăm şi să avem o suprafaţă de tratat cât mai mică. Din păcate, nu întotdeauna aceasta este perioada de mare vulnerabilitate a coşenilelor. Doze mici de insecticid pot fi mai eficiente dacă se administrează când ouăle eclozionează şi ies larvele. Un sfat: dacă atacul este foarte puternic şi planta nu este foarte valoroasă, eliminaţi-o.

Greierii


Sunt insecte care sar şi care înţeapă şi sug plantele, provocând zone decolorate şi vestejiri, iar prin înţepăturile lor pot transmite viroze. Caracteristic este greieraşul (Plytelus umarius), uşor de recunoscut după spuma albă cu care se acoperă, dar mult mai dăunător este Metcalfa pruinosa, parazit originar din America, ajuns recent şi în Europa. De culoare alb-murdar, trăieşte în colonii mari şi se deplasează prin sărituri şi zboruri scurte. Se găseşte frecvent pe vârfurile vegetative ale numeroaselor plante spontane şi cultivate, pe care le acoperă ca un manşon şi le murdăreşte cu dejecţiile sale zaharoase; este foarte greu de combătut. Intervenţiile împotriva acestui parazit şi, în general, împotriva greierilor trebuie să fie efectuate în primele ore ale dimineţii, când aceste insecte sunt încă lente în mişcări. Se poate adăuga insecticidului folosit, un produs adeziv care să-i împiedice să sară.

Aleuroide


Cunoscute şi sub numele de muşte albe sau fluturaşi albi, aceste minuscule insecte se pot observa pe partea inferioară a frunzelor, unde sug seva plantelor provocând scurgeri de dejecţii zaharoase. Plantele cele mai afectate sunt aza-leele, fucsia, ciclamele şi begoniile. în cazul unor puternice îmbolnăviri se obţine un rezultat modest atârnând bucăţi de carton sau de plastic de culoare galbenă, unse cu clei sau altă substanţă lipicioasă. Insectele sunt atrase de culoare şi se lipesc definitiv.Lepidoptere


Multe omizi (forme larvare ale fluturilor) pot să producă pagube mari plantelor, rozând tulpinile, frunzele şi rădăcinile. Printre cele mai dăunătoare sunt cele ale fluturilor de noapte care adesea, în stadiul larvar, trăiesc subteran şi ies la suprafaţă pentru a se hrăni cu mugurii fragezi, provocând în multe cazuri moartea tinerelor plante. Omizile lepidopterelor se pot ţine sub control prin culegerea manuală (în cazul ghivecelor şi a grădinilor mici), dacă aveţi „ochi" şi timp disponibil, sau împrăştiind pe frunze sau pe pământ un insecticid, care să acţioneze prin contact sau prin ingerare.

Coleoptere


Aceste insecte se recunosc uşor deoarece sunt dotate cu o platoşă dură (una din perechile de aripi fiind chitinoase) şi un aparat masticator robust. Larvele unor specii trăiesc în pământ, hrănindu-se cu rădăcini, bulbi şi tuberculi. Foarte dăunătoare pentru unele plante (rododendron, azalee, iederă, Aralia, ciclamă) sunt oziorrinchi. Exemplarele adulte ale acestor coleoptere rămân ascunse ziua în pământ, dar în timpul nopţii ies pentru a mânca frunzele, pe marginea cărora lasă nişte eroziuni caracteristice, semicirculare. Se pot elimina punând folii pe teren şi scuturând plantele în timpul nopţii, pentru a le face să cadă pe acestea, împrăştiind pe teren un insecticid special sau folosind o metodă de luptă biologică: nematode, nişte viermi paraziţi ai larvelor de oziorrinchi.

Diptere


Din această grupare fac parte insectele zburătoare care sunt dotate cu o singură pereche de aripi, cum ar fi muştele şi ţânţarii. Au larve moi, albicioase şi fără picioare şi unele dintre ele trăiesc în interiorul bulbilor, tuberculilor şi rizomilor, provocând formarea unor putregaiuri. în cazul unor atacuri repetate, este necesar să se elimine plantele afectate cu tot organul subteran. Când scoateţi bulbii sau tuberculii pentru perioada de repaus, dezinfectaţi-i întotdeauna în scop preventiv. Alte larve de diptere trăiesc în interiorul frunzelor, provocând chircirea lor sau minuscule galerii, de exemplu „minerul" jerberei sau cecidomia merişorului. Daunele, mai mult inestetice, pot fi ţinute sub control, eliminând sau distrugând părţile cele mai afectate ale plantei.

Acarienii


Numiţi în mod obişnuit „micii păianjeni roşii" pot infesta foarte multe plante, provocând cu înţepăturile lor, îngălbenirea şi căderea frunzelor. Fiind foarte mici, sunt vizibili cu ochiul liber (dar mai bine cu o lupă) doar la o atentă examinare a părţii inferioare a frunzei unde, în cazul unui atac puternic, apare o pânză mătăsoasă foarte fină până la prinderea peţiolului de ramură. Se dezvoltă mai ales când temperatura este caldă şi uscată şi pe plantele care în prealabil au fost tratate cu insecticide chimice. Când paguba este foarte avansată, pe partea interioară a frunzelor şi pe noii muguri, apare reţeaua de ţesut vegetal. Acarienii pot fi eliminaţi cu acaricide specifice care însă, după câteva tratamente, devin adesea inutile, obligându-ne să schimbăm produsul.

Melcii


Pot reprezenta o adevărată calamitate pentru că se hrănesc cu orice vegetale fragede şi suculente şi pot devora părţi mari de frunză. Pagubele cele mai mari se înregistrează în anotimpurile ploioase sau în locurile umede. Un semnal caracteristic al prezenţei lor este urma lucioasă, sidefată, lăsată la trecerea lor. Cei mai dăunători sunt melcii fără cochilie numiţi limacşi. Există în comerţ substanţe speciale pentru combaterea lor sub formă de granule, pentru a fi împrăştiate pe pământ, în jurul plantelor pe care vrem să le apărăm, dar dacă nu vreţi să utilizaţi produse chimice, există şi metode de luptă biologică. Pentru a reduce prezenţa melcilor se recomandă culegerea lor cu mâna în zilele ploioase, căutându-i în special, pe partea inferioară a frunzelor şi aşezând săculeţi umezi de iută sau plăcuţe de lemn în punctele strategice. Aici se vor aduna în timpul zilei pentru a se apăra de soare şi vor putea deci să fie adunaţi şi eliminaţi. Dacă doriţi să preveniţi prezenţa lor, puteţi aşeza pe pământ talaş uscat sau nisip pe care ei nu se pot mişca decât cu dificultate, sau frunzele unor plante care le displac (ferigă, muştar, roşie). în plus, amintiţi-vă că aricii, păsările, broaştele, şopârlele şi şarpele-orb sunt aliaţii noştri preţioşi, pentru că se hrănesc cu melci.

Cicadele


Sunt insecte mici, asemanatoare greierilor, relativ usor de reperat datorita salturilor pe care le fac atunci cand atingem planta. Ei sfarsie epiderma frunzelor, in locul muscaturii lor planta dezvolta o pata alba. Pentru combatere se taie lastarii afectati, se dusuieste planta si se urmeaza un tratament chimic cu insecticide specifice.

Nematodele


Sunt niste viermi minusculi care nu se pot observa cu ochiul liber. Ei ataca in special radacinile plantei, zdrobind tesuturile si hranindu-se cu seva. In mod natural, se inlatura prin scufundarea ghiveciului in apa la 50 ºC, dar din pacate nu multe plante rezista acestui tratament. Se aplica insecticide din comert dupa schimbarea substratului si spalarea usoara a radacinilor plantei cu apa calduta.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Boli provocate de animale
5.0 din 5 bazat pe 1 părere.


 • Ion Rahoveanu
  Clasificare: 5 din 5 Boli provocate de animale
  cum sa scap de greierii negri de camp care mi-a mancat semintele de morcivi desin am semanat de trei ori
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (960.35KB)
Necesită Adobe® Reader®