Sitemap Site Map

Boli provocate de ciuperci
Mucegaiul alb


Această afecţiune se manifestă la nivelul frunzelor, tulpinilor şi florilor. Consecinţa vizibilă imediată este apariţia petelor alburii, asemănătoare prafului. La început părţile atinse apar deformate, iar ulterior se usucă. Multe plante sunt expuse acestei boli criptogamice (de exemplu cerceluşii, crizantemele, begoniile) care se dezvoltă chiar şi în condiţii de climă uscată. Pentru a preveni sau stopa infestarea se poate utiliza tradiţionalul sulf, sau se poate recurge la fungicide chimice eficace, uşor de procurat din comerţ.

Mucegaiul gri


Când sunt atinse de această boală, frunzele, tulpinile sau bobocii florali ai multor plante cultivate (de exemplu, ciclamenul, peperomia, violeta africană) devin alburii-prăfuite şi capătă un aspect mucegăit. Adesea sunt atacaţi chiar şi bulbii, tuberculii şi rizomii, atât cei din pământ cât şi cei depozitaţi. Răspândirea sporilor este favorizată de anotimpurile umede şi ploioase. Este mai uşor să prevenim această boală decât să acţionăm când ea este deja răspândită: pentru aceasta, menţineţi un ambient aerat şi sănătos şi distrugeţi plantele atinse de ciupercă. Dacă infestarea s-a
produs deja, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să tăiaţi cu foarfecele frunzele veştejite şi florile care mor. Nu lăsaţi pe plantă bucăţele de tulpină infestată; trebuie să eliminaţi cu precizie florile moarte şi pedunculii florali cât mai aproape de rădăcinile sau bulbul din care apar. Stropiţi apoi planta cu un fungicid potrivit.

Ruginile


Provocate de diverşi agenţi patogeni, se întâlnesc frecvent pe frunzele multor plante ornamentale (de exemplu, crizantema) şi se manifestă prin prezenţa unor “pustule” caracteristice, colorate brun-portocaliu. În genera nu provoacă daune grave şi pot fi combătute fără dificultate cu fungicide sau produse pe bază de zinc. Un sfat demn de urmat este acela de a arde părţile atinse.

Pete şi deformări ale frunzelor


Sunt foarte numeroase ciupercile care, trăind în interiorul plantelor, sunt responsabile de deformarea şi pătarea frunzelor, fără a produce însă apariţia mucegaiurilor. Dintre plantele cele mai afectate de către pete trebuie amintite trandafirul, azaleea, garoafa, irisul şi hortensia. Deformarea cea mai tipică constă în apariţia pe frunze a unor băşicuţe, urmată adesea de uscarea părţilor atacate. Chiar şi în acest caz se poate interveni eficace cu produşi pe bază de cupru şi sulf. Se recomandă ca întotdeauna să fie îndepărtate toate frunzele pătate, care ar putea răspândi infecţia.

Alte cauze ce pot afecta plantele


De multe ori plantele suferă şi datorită unor cauze independente de agenţii biologici, animali sau vegetali, dar care au legătură cu prezenţa condiţiilor de mediu nefavorabile.
Temperatura prea ridicată sau prea coborâtă poate provoca, la speciile sensibile, îngălbenirea, desfrunzirea sau căderea bobocilor florali. Una dintre neplăcerile cele mai frecvente, în special pentru plantele cultivate în casă, pe verande închise sau în sere, este absenţa luminii suficiente, care provoacă o dezvoltare anormală, cu creşterea distanţei internodale şi decolorarea frunzelor.
Deosebit de importantă este şi administrarea apei: udarea deficitară poate cauza îngălbenirea şi căderea frunzelor, uscarea vârfurilor, oprirea creşterii şi chiar moartea plantei. Şi excesul de apă este dăunător, mai ales pentru plantele suculente: determină căderea frunzelor şi putrezirea rădăcinilor, având drept consecinţă moartea plantei.
Altă cauză care determină alterarea dezvoltării plantei este carenţa sau surplusul de săruri minerale din compost: un exemplu îl constituie excesul de azot datorat unei fertilizări greşite sau exagerate. Carenţa altor microelemente, cum sunt borul, zincul şi fierul, se poate afla în cazuri mai grave la originea unei patologii particulare. Un element foarte important este calciul: indispensabil pentru creşterea multor plante, este în schimb dăunător pentru o serie de alte specii care preferă terenurile acide, specii dintre care amintim azaleele, ferigile, ciclamenul, gardenia, erica şi rododendronii.Boli provocate de ciuperci
4.7 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine