Sitemap Site Map

Controlul asupra buruienilor
Cu termenul „buruieni" se definesc toate plantele care cresc spontan în grădină sau în ghivece pe terasă contrar voinţei noastre. Deoarece adesea aceste plante tind să le invadeze şi să le domine pe cele cultivate, este nevoie să se încerce protecţia acestora din urmă de invazia excesivă a buruienilor.

Chiar dacă poate părea un sistem mai rapid, evitaţi folosirea unor erbicide chimice, care, în afară de faptul că lasă reziduuri toxice periculoase şi ucid multe insecte folositoare, nu oferă întotdeauna avantajele scontate. Folosirea acestor produse poate rezolva problemele de ierbicidare în agricultură pe suprafeţe mari, unde alte metode se dovedesc antieco-nomice, dar nu este, justificată în grădinăritul diletant, care este o pasiune sănătoasă, de a trăi în armonie cu natura şi nu o activitate cu scop lucrativ. Smulgerea buruienilor cu mâna, cu ajutorul unei palete de oţel cu marginile ascuţite şi tăioase sau cu ajutorul unei săpăligi nu este o muncă atât de obositoare cum ar părea. Mai mult, metoda manuală permite să se facă şi o selecţie, adică să se extirpe doar ceea ce trebuie într-adevăr eliminat.

Plantele cele mai invadatoare şi agresive sunt cele care au organe subterane (bulbi, tuberculi, rizomi) prin care se înmulţesc şi deci trebuie extirpate neapărat pentru a evita ca ele să prolifereze. Printre acestea amintim: măcrişul (Oxalis spp.) care se răspândeşte prin intermediul unor mici bulbi şi acele plante cum ar fi podagraria (Aegopodium podagraria), volbura (Convolvus arvensis), iarba-câinelui (Cynodon dactylon) pirul (Agropyron repens), care se înmulţesc prin rizomi subterani târâtori, în cazul acestor specii nu se recomandă intervenţia cu sapa, deoarece se riscă obţinerea unui efect contrar: tăind rizomii, de fapt nu se face altceva decât să se înmulţească plantele. O săpare uşoară este suficientă pentru a elimina plantele cu ciclu anual, cum ar fi traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris) sau iarba-grasă (Portulaca oleracea) cu condiţia să se intervină înainte ca să ele să se răspândească.

În afară de extirparea manuală şi de săpare, o altă metodă naturală pentru a ţine în frâu buruienile este acoperirea lor. Această practică agronomică se bazează pe faptul că toate vegetalele, pentru a trăi, au nevoie de lumină: acoperind terenul cu diverse materiale, se poate deci împiedica sau încetini apariţia buruienilor. În agricultură sunt folosite în acest scop folii de polietilenă negre care, cu toate că sunt eficiente, nu se recomandă în grădină pentru că sunt inestetice. Pentru acoperire, cel mai des folosită în grădină este scoarţa de copac mărunţită, care se găseşte de diferite dimensiuni; alte materiale biodegradabile folosite sunt paiele, turba sau compostul, care în plus, îmbogăţesc solul şi îi îmbunătăţesc structura.Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine