Sitemap Site Map

Fertilizarea pământului
Pentru a obţine o creştere foarte bună a plantelor, este necesar să le asigurăm o hrănire adecvată; udările, de fapt, deşi esenţiale, nu sunt suficiente. Fertilizarea pământului este importantă mai ales pentru plantele cultivate în ghiveci, deoarece, în cantitatea mică de pământ pe care o au la dispoziţie, rezerva nutritivă se epuizează mult mai repede. în acelaşi timp, trebuie să fiţi atenţi să nu exageraţi, pentru că un surplus de fertilizant poate cauza o creştere excesivă a frunzelor în defavoarea florilor şi fructelor.
Fertilizarea, pe de altă parte, nu trebuie considerată ca o minune ce poate rezolva toate relele; va fi de folos unei plante în stare proastă doar în cazul în care starea ei se datorează tocmai carenţelor nutritive. înainte de a efectua o fertilizare în plus, convingeţi-vă că aceasta este cea mai potrivită soluţie pentru rezolvarea problemei.

Când trebuie să fertilizăm


Ca să fie eficiente, îngrăşămintele trebuie să fie folosite la momentul potrivit, adică în timpul perioadei de creştere a plantelor: de obicei în perioada aprilie-septembrie. în plus, trebuie să ţinem cont că prezenţa apei este esenţială pentru ca elementele nutritive să ajungă la plantă prin intermediul pământului. în regiunile mai umede/^au unde se efectuează udări constante, se fertilizează pentru ca plantele să absoarbă elementele nutritive în orice moment; în zonele aride (sau în solurile foarte acide), eficienţa fertilizării poate fi limitată datorită slabei absorbţii sau reacţiei chimice a terenului, care în unele cazuri împiedică fertilizantele să se transforme în săruri solubile şi asimilabile.
În sfârşit, amintim că buruienile profită de o bună fertilizare la fel ca şi plantele cultivate, de aceea pentru a evita şi hrănirea lor, trebuie să curăţăm foarte bine terenul de buruieni înainte de a-l fertiliza.

Ce fertilizante să folosim


Chiar dacă este adevărat că aceste fertilizante în multe cazuri dau rezultate foarte bune imediat, în timp, folosirea excesivă a unor astfel de produse poate dăuna delicatului echilibaual microorganismelor care trăiesc în sol. în grădinăritul natural va fi deci de preferat să se folosească numai fertilizantele organice, care aduc beneficii atât plantelor cât şi microorganismelor din sol. N-ar trebui să ardem aproape nimic, dimpotrivă să folosim toate resturile vegetale (frunze, iarba tăiată, resturi de fructe sau legume), pentru a prepara un foarte bun humus. Toate resturile vegetale din grădină conţin de fapt elemente nutritive care nu trebuie să se irosească, dar care au nevoie de o anumită perioadă de timp, pentru a se descompune şi a se transforma în humus. Acest proces este definit „compostare" şi înseamnă descompunerea materiei organice cu ajutorul milioanelor de microorganisme.

Compostul


În orice grădină trebuie să aveţi un colţ unde să faceţi o grămadă pentru a obţine acest compost. El trebuie aranjat într-o zonă mai ferită, dacă este posibil, umbrită (în zonele calde) pentru a împiedica uscarea lui. Există diverse teorii referitoare la metodele de preparare şi la ceea ce trebuie pus sau nu în compost, dar oricum există reguli generale. Fiţi atenţi să nu puneţi niciodată în grămadă deşeuri de plastic, metal sau sticlă, pentru că nu se descompun; de asemenea, nu se pun resturi de la curăţarea plantelor lemnoase sau frunze mereu verzi (exemplu, de laur sau de magnolie) care au nevoie de mult timp pentru a se descompune. Evitaţi de asemenea să introduceţi material vegetal bolnav sau infectat (acesta trebuie întotdeauna ars), rădăcinile buruienilor cum ar fi volbura sau pirul, care se pot reproduce chiar şi după mult timp, buruienile care au fost ierbicidate etc.

Materialele pentru compost trebuie oricum, pe cât posibil, mărunţite pentru a accelera procesul de descompunere şi pot fi alternate cu straturi de pământ, fără a-l presa, pentru a permite buna circulaţie a aerului. între un strat şi altul (fiecare de circa 20-30 cm) se recomandă a se adăuga puţin îngrăşământ azotat (cum ar fi sânge uscat) care ajută activitatea bacteriilor. Protejaţi grămada pregătită pentru compost împotriva ploii cu o folie de plastic pentru a evita spălarea substanţelor nutritive. După circa 7-8 luni compostul va fi gata de utilizare. Atunci îl puteţi cerne, separând părţile care nu s-au descompus total (pe care le veţi pune înapoi în grămadă) de pământul fertil care va putea fi folosit în grădină. O bună metodă este aceea de a forma două grămezi, aşa încât, în timp ce una este în formare, cealaltă să fie deja disponibilă.Fertilizarea pământului
4.7 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine