Sitemap Site Map

Însămânţarea

Când şi unde se însămânţează
Însămânţarea este fără îndoială modul cel mai uşor de a reproduce cea mai mare parte a plantelor; dacă aveţi timp şi îndemânare puteţi obţine bune rezultate.

Când şi unde se însămânţează


Cea mai mare parte a seminţelor se însămânţează primăvara, în perioada martie-mai; oricum perioada optimă este indicată de obicei pe plicul în care ele se cumpără. Unele plante se pot însămânţa direct afară în pământ, altele în schimb se însămânţează în cutii speciale ţinute în mediu protejat, pentru a fi ulterior transplantate definitiv în pământ. Din primul grup fac parte toate speciile sălbatice, în afară de cele care nu suportă transplantarea din cauza aparatului rădăcinos (de exemplu, macul, con-durul-doamnei etc). Din al doilea grup fac parte seminţele cu germinare lentă precum cele ale bujorilor, ale unor specii alpine sau care necesită îngrijire specială. Chiar şi plantele anuale delicate precum petuniile şi begoniile, în zone cu climă rece trebuie semănate în cutii speciale în mediu protejat de timpuriu, pentru a le transplanta apoi afară, la aer, doar când temperatura externă permite acest lucru.

Se pot folosi diverse tipuri de cutii: vase de pământ ars, de plastic (de exemplu, polistiren expandat) şi chiar cutii cu compartimente de diverse dimensiuni, pătrate sau circulare. Deoarece răsadurile sunt foarte sensibile la atacul bolilor fun-gice (putregaiuri sau mucegaiuri), cutiile trebuie curăţate bine (mai ales dacă au mai fost folosite), spălându-le cu apă şi clor (înălbitor) înainte de reutilizare. Se găsesc în comerţ diverse tipuri de mici ghivece (sau mici discuri) din turbă presată, care au avantajul de a nu necesita transplantarea ulterioară, deoarece în pământ, ele se descompun.
Compostul pentru răsadniţe se poate cumpăra, sau se poate prepara, a-mestecând o parte de turbă fărâmiţată foarte fin, o parte de nisip şi două părţi de pământ de grădină cernut. Indiferent ce cutii folosiţi, chiar reciclate (de exemplu, pahare de iaurt) ele trebuie să aibă găurele la fund, deasupra cărora veţi pune bucăţele de pământ ars, pietriş sau argilă expandată, pentru a favoriza eliminarea apei în exces. Umpleţi cutia până la 1,5-2 cm de margine şi presaţi uşor pământul (1), apoi distribuiţi seminţele rar şi uniform (2); semănate prea des, plantele vor creşte slabe şi subţiri. Seminţele mari se pot aranja cu uşurinţă, în schimb cele mici (begonie, mac, tutun) trebuie amestecate cu puţin nisip, pentru a le semăna mai uniform. Seminţele mici nu trebuie acoperite cu pământ, ci doar presate uşor cu o bucată de lemn plat. în schimb, seminţele mari se vor acoperi cu un strat subţire de compost cernut peste ele şi presat foarte uşor. Stropiţi cu grijă, folosind un pulverizator sau o stropitoare foarte fină sau şi mai bine, introduceţi cutia într-un recipient nu prea înalt, plin cu apă şi lăsaţi-o până când compostul se umezeşte complet. Apoi acoperiţi cutia cu sticlă sau cu o folie transparentă de plastic, pentru a menţine umiditatea optimă (3) şi aşezaţi-o într-un loc cald, dar nu expus direct la soare. Timpul de germinare poate varia de la câteva zile până la 3 săptămâni şi depinde de tipul de plantă, de prospeţimea seminţei şi de condiţiile de mediu: supravegheaţi ghive-cele începând din a treia sau a patra zi a însămânţării şi, imediat ce apar primele plăntuţe, daţi la o parte sticla sau folia de plastic dacă vedeţi că se formează prea mult condens, deoarece poate să apară putrezirea. înainte de replantare (4 şi pagina următoare), puneţi plăntuţele într-un loc luminos, protejându-le totuşi de razele directe de soare.

Răsădirea


Când plăntuţele vor avea primele frunzuliţe şi vor fi suficient de înalte pentru a fi manevrate, puteţi să le răsădiţi în ghivece separate, unde vor putea să crească şi să se fortifice. Cu ajutorul unei mici palete sau a unui cuţit vechi, ridicaţi un mănunchi de plante cu pământ cu tot, şi cu foarte multă grijă, separaţi fiecare plăntuţă cu rădăciniţa ei (1). Ţinând în continuare plăntuţele de frunze, şi niciodată de tulpină, aşezaţi-le pe fiecare în găurile făcute din timp în sol cu ajutorul unui băţ şi apăsaţi uşor cu degetele pentru a fixa rădăcinile de pământ (2). Asiguraţi-le umezeala potrivită şi obişnuiţi-le în mod treptat cu temperaturi mai joase; plantele cultivate în casă trebuie să devină mai robuste înainte de a le scoate afară. De aceea, măcar cu o săptămână înainte de a le pune la locul lor, scoateţi-le pe balcon în timpul zilei, apoi şi noaptea, prote-jându-le cu o foaie de ziar sau cu o folie de plastic. Doar atunci când se vor prinde, iar rădăcinile vor umple complet ghivecele, vor putea fi răsădite direct în pământ (sau într-un ghiveci mai mare) la locul lor definitiv.Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine