Sitemap Site Map

Irigarea
Terenul are, de obicei o importantă funcţie de păstrare a apei: o reţine şi o restituie în mod treptat plantelor. Rezervele hidrice nu sunt totuşi prezente în mod constant, pentru că sunt în funcţie de oscilaţiile pluviometrice de sezon. Sunt prezente din abundenţă la sfârşitul iernii şi al primăverii, dar în timpul anotimpului cald se epuizează şi, de aceea, în perioadele de secetă este necesară irigaţia. Această operaţie, aparent simplă, este în realitate foarte delicată şi, dacă nu ţineţi cont de unele reguli fundamentale, riscaţi să faceţi mai mult rău decât bine. Trebuie să ţineţi cont mai întâi de toate că apa trebuie să pătrundă în teren cel puţin până la o adâncime de circa 15-20 cm pentru plantele erbacee şi de 50 cm (şi mai mult) pentru pomi. Administrându-le doar mici cantităţi, riscaţi să udaţi doar suprafaţa terenului: apa se va evapora rapid sub acţiunea razelor solare şi va favoriza apariţia bolilor cauzate de ciuperci, care profită de umezeala caldă de la suprafaţă. în plus, rădăcinile plantelor, în loc să se dezvolte în profunzime, vor tinde să crească în sus, şi astfel să devină mult mai vulnerabile în caz de secetă.
Pe de altă parte evitaţi să udaţi excesiv pentru a nu reduce cantitatea de oxigen din pământ, mai ales dacă solul este argilos: din cauza unei scurgeri defectuoase, un exces de apă poate cauza chiar asfixierea plantelor.

Când trebuie să udăm


Pentru a creşte bine, plantele trebuie să aibă o aprovizionare constantă cu apă. Intervalul între udări depinde de anotimp, de temperatură, de vânturi şi de cerinţele plantei. în verile calde şi secetoase, când soarele şi vântul măresc pierderea de apă prin transpiraţie, şi în perioadele de creştere intensă, de înflorire şi de rodire, plantele au nevoie de cantităţi mai mari de apă. Amintiţi-vă, de asemenea, că plantele cultivate în ghiveci au nevoie să fie udate mai des decât cele care cresc direct în pământ, deoarece rădăcinile lor nu se pot lungi în adâncime în căutarea apei ci trebuie să se adapteze la o cantitate mică de pământ. Interveniţi la timp cu udarea, înainte ca plantele să înceapă să-şi piardă vigoarea şi să se veştejească. Orele cele mai bune sunt cele din zori şi seara, când transpiraţia este minimă; ideal este să udaţi către apus (mai ales, vara) pentru că astfel plantele vor avea toată noaptea la dispoziţie să absoarbă apa, în timp ce apa de la udarea de dimineaţă tinde să se evapore o dată cu primele raze de soare. Pe cât posibil, evitaţi să udaţi frunzele şi florile.

Sisteme de udare


Metodele de udare merg de la tradiţionala stropitoare (indispensabilă pentru a uda ghivece, însămânţări şi răsadniţe) până la cele mai moderne şi sofisticate sisteme complet automatizate. Stropitoarea este mijlocul cel mai simplu pentru a administra apă plantelor şi este mai mult decât suficientă dacă aveţi doar puţine ghivece pe balcon. în schimb, necesită prea mult timp, plictiseală şi oboseală dacă aveţi multe ghivece sau chiar o grădină.Irigarea
1.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine