Sitemap Site Map

Căutare pe site

Rezultate pentru gradina

Iarna

Articole

Calendarul lucrărilor de sezon
S-ar crede că iarna este o perioadă de repaus şi deci de linişte pentru aproape toate plantele, chiar şi pentru acelea care necesită îngrijire în această perioadă; lucrurile nu stau însă tocmai aşa. Chiar dacă “dorm”, plantele sunt vii şi prin urmare expuse riscului vătămărilor din partea diferiţilor factori sezonieri.

Articole cu şi despre plante

tot ce trebuie să ştiţi despre flori şi plante

Pagini

Meniu principal
Extindeţi-vă cunoştinţele. Citiţi atât despre modul de îngrijire al plantelor de apartament, balcon şi de grădină sau învaţaţi câteva tehnici de cultivare cât şi despre calendarul lucrărilor sezoniere şi morfologia platelor.

Plante de balcon şi grădină

Îngrijirea plantelor de balcon şi grădină

Pagină internă

Articole cu şi despre plante
Spaţiul din jurul casei, chiar dacă este numai un balcon, poate fi oricând amenajat cu câteva plante, care să ne delecteze în fiecare anotimp cu culorile naturii.

Primăvara

Articole

Calendarul lucrărilor de sezon
Se pare că plantele simt sosirea primăverii cu mult înaintea noastră. Exact când noi începem să ne gândim să renunţăm la hainele grele de iarnă, dintr-o dată, în dimineţile încă reci şi umede de februarie sau martie, plantele de apartament încep a-şi dezveli mugurii proaspeţi, necesitând îngrijiri şi o atenţie deosebită.

Cum orientăm plantele

Articole

Tehnici de cultivare plante
Odată aleasă poziţia plantelor în apartament, trebuie să le orientaţi totuşi permanent către sursa de lumină. Dar atenţie: de cele mai multe ori soarele încălzeşte prea mult, chiar dacă razele sale traversează întâi geamul, provocând numeroase probleme plantelor şi frunzelor, motiv pentru care este indicat să nu le expuneţi direct la soare în cazul în care nu există indicaţii explicite pentru aceasta.

Vara

Articole

Calendarul lucrărilor de sezon
Vara este perioada anului în care plantele sunt în plină şi viguroasă dezvoltare, amplificându-se toate funcţiile primare ale ciclului vegetativ, în primul rând cele referitoare la formarea organelor reproducătoare. Într-adevăr, pentru majoritatea plantelor acest anotimp reprezintă perioada de înflorire maximă şi de transformare a florilor în fructe, conţinând seminţele din care se vor naşte noile plante.

Vasele pentru răsaduri

Articole

Accesorii
Lunile ideale pentru replantare sunt martie şi aprilie. Plantele mici se pun în ghivece de până la 7 cm diametru, cele medii în ghivece de până la 15 cm diametru, iar cele mari în ghivece de 25 cm sau chiar mai mult. Plantelor le prieşte un compost ce are la bază turba, care prezintă avantajul de a avea greutate mică şi de a fi uşor de transportat. Alternativa ar fi un amestec pe bază de pământ de grădină, frunze şi nisip în funcţie de necesităţile diferitelor specii.

Toamna

Articole

Calendarul lucrărilor de sezon
Frecvent clima suferă variaţii anuale neprevăzute, astfel încât uneori devine greu de stabilit limita dintre anotimpuri. Aceasta se întâmplă mai ales la trecerea de la vară la toamnă, care pentru plante reprezintă o fază extrem de critică. În această perioadă diminuă funcţiile vitale, deoarece plantele bienale sau perene se pregătesc pentru repausul de iarnă.

Pesticidele

Articole

Accesorii
Este util să procuraţi un pesticid pentru plante pe care să îl puteţi aplica la primul semn de boală. Majoritatea pesticidelor sunt diluate cu apă, fiind astfel pregătite pentru a stropi plantele cu ele; totuşi, puteţi să le găsiţi diluate, dar sub formă de aerosoli.

O grădină pentru fiecare ambient

Articole

Alte articole
Crearea unei grădini este cu siguranţă o acţiune pasionantă şi fascinantă, dar uneori prezintă probleme. Dacă ar fi vorba doar de a alege un grup de plante, de a le combina în funcţie de formă şi culoare, gustul şi fantezia fiecăruia ar fi suficiente, fără îndoială, pentru a se improviza ca proiectanţi de grădini.

Uneltele

Articole

Accesorii
Astăzi, în era tehnicii, şi în domeniul grădinăritului s-a înregistrat un mare progres şi se poate găsi în comerţ o vastă gamă de unelte şi mici utilaje din ce în ce mai eficiente şi sofisticate. Totuşi grădinarul începător este sfătuit să nu se lase atras de obiecte complicate şi costisitoare, ci să cumpere la început doar ceea ce este într-adevăr indispensabil.

Amaryllis

Narcisa beladonă

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Originar din Africa de Sud, Amaryllis are flori graţioase de culoare roz, care adesea sunt confundate cu cele ale crinului amarilid (Hippeastrum), aparţinând aceleiaşi familii, dar mai potrivit pentru cultivarea în apartament. Amaryllis, însă, este mai rezistent. Este apreciat ca plantă de grădină sau de seră.

Compostul

Articole

Tehnici de cultivare plante
Compostul poate părea un pământ banal; de fapt, este bine diferenţiat de pământul obişnuit prin aceea că este constituit în cea mai mare parte din săruri minerale şi compuşi organici care formează hrana fără de care plantele nu ar putea supravieţui. Un compost bun, format din elemente nutritive corespunzătoare, este vital dacă doriţi ca plantele voastre să înflorească normal.

Aucuba

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genului Aucuba îi aparţin trei specii de plante de origine asiatică, potrivite mai ales pentru terase şi grădini aşezate la umbră sau, oricum, nu expuse direct razelor de soare. Florile feminine şi cele masculine sunt purtate de plante diferite, iar pentru a obţine bacele trebuie să se planteze alături un individ masculin şi unul feminin, pentru a favoriza polenizarea.

Irigarea

Articole

Tehnici de cultivare plante
Terenul are, de obicei o importantă funcţie de păstrare a apei: o reţine şi o restituie în mod treptat plantelor. Rezervele hidrice nu sunt totuşi prezente în mod constant, pentru că sunt în funcţie de oscilaţiile pluviometrice de sezon.

Fertilizarea pământului

Articole

Tehnici de cultivare plante
Pentru a obţine o creştere foarte bună a plantelor, este necesar să le asigurăm o hrănire adecvată; udările, de fapt, deşi esenţiale, nu sunt suficiente. Fertilizarea pământului este importantă mai ales pentru plantele cultivate în ghiveci, deoarece, în cantitatea mică de pământ pe care o au la dispoziţie, rezerva nutritivă se epuizează mult mai repede.

Calendula

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
În antichitate florile de calendula erau folosite în scop terapeutic. Originară din Europa de Sud, această plantă este folosită pe larg la aranjarea bordurilor, în răzoare şi în grădini, pentru a umple jardinierele de pe pervazul ferestrelor sau vasele ornamentale.

Controlul asupra buruienilor

Articole

Tehnici de cultivare plante
Cu termenul „buruieni" se definesc toate plantele care cresc spontan în grădină sau în ghivece pe terasă contrar voinţei noastre. Deoarece adesea aceste plante tind să le invadeze şi să le domine pe cele cultivate, este nevoie să se încerce protecţia acestora din urmă de invazia excesivă a buruienilor.

Camellia

Camelia

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Originară din China, Japonia şi India, Camelia este o plantă perfectă pentru balcon şi grădină, pentru că îi place umbra şi un pământ fără calcar şi îmbogăţit cu compost de frunze uscate. Înfloreşte iarna târziu şi la începutul primăverii: florile, roşii, roz sau albe, pot fi simple, duble sau semiduble (o varietate intermediară).

Boli provocate de ciuperci

partea 2

Articole

Tehnici de cultivare plante
Această boală, numită şi oidium după numele ciupercii care o provoacă, se manifestă pe frunze şi uneori, pe tulpini şi pe flori. Rezultatul vizibil şi imediat sunt petele de un alb-murdar şi prăfoase. Părţile afectate mai întâi se deformează şi apoi se usucă.

Reproducerea

Articole

Tehnici de cultivare plante
Cine are disponibilităţi financiare şi puţin timp îşi poate procura foarte uşor plante anuale erbacee, perene, arbuşti şi pomişori cumpărându-i în ghivece din pepinierele sau magazinele specializate: le va găsi gata de plantat în grădină sau de pus pe terasă sau balcon.

Însămânţarea

Când şi unde se însămânţează

Articole

Tehnici de cultivare plante
Însămânţarea este fără îndoială modul cel mai uşor de a reproduce cea mai mare parte a plantelor; dacă aveţi timp şi îndemânare puteţi obţine bune rezultate.

Centaurea

Pesmă, mături

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genul Centaurea cuprinde peste 500 de specii de plante erbacee originare din regiunile temperate, anuale, bianuale sau perene, apreciate mai ales pentru rusticitatea lor şi pentru efectul decorativ pe care-l dau florile şi frunzele.

Multiplicarea vegetativă

Butăşirea, marcotajul

Articole

Tehnici de cultivare plante
Dacă se doreşte reproducerea unei plante care să aibă aceleaşi caracteristici cu planta-mamă, mai ales dacă este vorba de hibrizi horticoli, veţi folosi înmulţirea vegetativă; seminţele ar putea fi sterile sau, rezultând în urma unei fecundări, nu ar oferi garanţia obţinerii unei plante identică cu planta-mamă.

Chrysanthemum

Crizantemă

Articole

Îngrijire plante de apartament
Crizantemele de apartament sunt foarte decorative; produc flori de dimensiuni egale care înfloresc aproape simultan. Numai unele specii ale acestui gen vast se cultivă ca plante de apartament, însă numărul de plante cuprinse în acest grup este cu adevărat mare, plantele şi florile fiind foarte variate sub aspectul culorilor şi formelor.

Chrysanthemum

Margaretă, crizantemă

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genul cuprinde plante anuale, bianuale, perene, erbacee şi rizomatoase, cultivate pentru florile lor în formă de rozetă, de diferite forme, culori şi dimensiuni. Există numeroase specii şi o infinitate de varietăţi.

Clematis

Clematidă, curpen

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Din acest gen fac parte circa 250 de specii, de regulă căţărătoare, destul de mult apreciate pentru florile lor strălucitoare. Preferând terenurile alcaline şi clima mediteraneană, sunt foarte răspândite în Europa, în special în sud, chiar şi în stare sălbatică.

Clerodendrum

Clerodendron

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genul cuprinde circa 400 de specii de arbuşti, copăcei şi plante căţărătoare, originare din regiunile tropicale şi subtropicale, mai ales din Africa şi din Asia. Sunt cultivate pentru flori, deseori parfumate, care înfloresc în formă penată, corimb sau racem, de regulă la sfârşitul verii.

Coreopsis

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genul Coreopsis cuprinde 80-100 de specii erbacee, foarte modeste, destul de apreciate pentru culorile lor strălucitoare în ambianţa coloristică a grădinilor, de exemplu, în răzoarele de lângă un zid şi chiar şi pe terase, cultivate în jardiniere.

Cosmos

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Din cele 25 de specii care fac parte din genul Cosmos, doar două sunt perene (Cosmos diversifolius şi Cosmos atrosanguineus), dar sunt considerate la fel ca şi celelalte, adică anuale.