Sitemap Site Map

Căutare pe site

Rezultate pentru iarna

Iarna

Articole

Calendarul lucrărilor de sezon
S-ar crede că iarna este o perioadă de repaus şi deci de linişte pentru aproape toate plantele, chiar şi pentru acelea care necesită îngrijire în această perioadă; lucrurile nu stau însă tocmai aşa. Chiar dacă “dorm”, plantele sunt vii şi prin urmare expuse riscului vătămărilor din partea diferiţilor factori sezonieri.

A obţine mult pornind de la puţin

Articole

Alte articole
Toate seminţele de citrice (grepfruturi, portocale, mandarine, lămâi) produc prin dezvoltare mici plante cu frunze verzi şi lucioase şi flori albe cu parfum delicat. Unele dintre acestea sunt sterile şi nu pot germina, însă dacă veţi însămânţa împreună un anumit număr de seminţe provenind de la fructe diferite, veţi ajunge fără îndoială să obţineţi unele rezultate.

Abutilon

Pristolnic

Articole

Îngrijire plante de apartament
Originari din zonele tropicale şi subtropicale ale Americii Meridionale, pristolnicii sunt arbuşti viguroşi care cuprind peste 100 de specii; dacă se cultivă în ghiveci, cresc până la 1,5 m înălţime. Prezintă multe ramuri subţiri şi frunze cu margini crestate adânc, asemănătoare cu cele ale paltinului.

Abutilon

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Originar în mare parte din regiunile tropicale şi subtropicale din America de Sud, Abutilon are peste o sută de specii. Sunt arbuşti viguroşi care ating 1,5 m înălţime în ghiveci, şi chiar mai mult, cultivaţi în vase mari sau în pământ.

Primăvara

Articole

Calendarul lucrărilor de sezon
Se pare că plantele simt sosirea primăverii cu mult înaintea noastră. Exact când noi începem să ne gândim să renunţăm la hainele grele de iarnă, dintr-o dată, în dimineţile încă reci şi umede de februarie sau martie, plantele de apartament încep a-şi dezveli mugurii proaspeţi, necesitând îngrijiri şi o atenţie deosebită.

Acalypha

Acalifa

Articole

Îngrijire plante de apartament
Originara din regiunile tropicale ale Asiei de Sud-Est până în insulele Pacificului, Acalypha sunt arbuşti viu coloraţi, cu creştere rapidă. Consecutiv perioadei de creştere (de la începutul primăverii până la sfârşitul verii) devin plante care se dezvoltă uneori sub formă de tufişuri; unele specii, cum ar fi Acalypha hispida se cultivă pentru florile lor reunite în inflorescenţe spectaculoase, lungi şi suspendate;

Achillea

Achilea, coada şoricelului

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Speciile genului Achillea sunt foarte numeroase şi marea lor majoritate creşte spontan în regiunile nordice temperate. Produc frunze de dimensiuni foarte variate, fie simple, fie profund crestate.

Toamna

Articole

Calendarul lucrărilor de sezon
Frecvent clima suferă variaţii anuale neprevăzute, astfel încât uneori devine greu de stabilit limita dintre anotimpuri. Aceasta se întâmplă mai ales la trecerea de la vară la toamnă, care pentru plante reprezintă o fază extrem de critică. În această perioadă diminuă funcţiile vitale, deoarece plantele bienale sau perene se pregătesc pentru repausul de iarnă.

Adiantum

Părul Maicii Domnului

Articole

Îngrijire plante de apartament
Datorită aspectului său extrem de graţioşi, Părul - Maicii - Domnului este una dintre plantele de apartament cele mai cunoscute; fiind totuşi o plantă foarte delicată necesită, pentru a obţine rezultate bune, o îngrijire care, deşi este simplă, are reguli exigente şi precise. Este o ferigă care prezintă un frunziş delicat, constituit din multe frunzuliţe triunghiulare reunite pe rămurele mlădioase.

Îngrijirea plantelor pe timp de iarnă

Articole

Alte articole
Este aproape imposibil să intrăm într-un apartament şi să nu remarcăm pe o măsuţă sau pe pervaz o prezenţă verde. Varietatea speciilor de plante care astăzi iau parte la decorarea locuinţelor a crescut extrem de mult în ultimele decenii, datorită importării unor splendide exemplare exotice. Dar, pentru a se putea prezenta în toată splendoarea exploziei de frunze şi de flori, aceste plante au nevoie de îngrijiri speciale în timpul iernii. Multe plante au nevoie de odihnă atât pentru formarea florilor, cât şi pentru a se menţine într-o stare bună.

Aechmea

Ecmea

Articole

Îngrijire plante de apartament
Majoritatea speciilor din genul Aechmea sunt originare din America Meridională şi sunt epifite, trăind pe arborii din pădurile pluviale. Particularitatea acestor plante este aceea că înfloresc doar o singură dată şi apoi mor, însă între timp produc mlădiţe în partea bazală din care este posibil să se obţină plante.

Udarea plantelor

Articole

Tehnici de cultivare plante
Dintre diferitele operaţii necesare pentru cultivarea plantelor, udarea lor este probabil aceea care ridică cele mai mari probleme. Este o operaţie simplă, dar care necesită experienţă pentru aprecierea cantităţii de apă de care are nevoie o singură plantă şi a momentului oportun, pentru a i-o oferi. Este neplăcut de constatat că marea majoritate a plantelor mor din cauza unei udări excesive mai degrabă decât din cauza lipsei de apă.

Aeschynanthus

Eschinantus

Articole

Îngrijire plante de apartament
Originare din regiunile tropicale şi subtropicale ale Asiei, Aeschynanthus sunt plante epifite, cu alte cuvinte nu cresc pe sol, ci agăţate pe copacii mari din pădure. Se caracterizează prin prezenţa a numeroase tulpini flexibile, lungi şi căţărătoare, cu frunze eliptice, de culoare verde închis, rigide şi cărnoase, situate la distanţă unele de altele.

Aglaonema

Articole

Îngrijire plante de apartament
Originară din Sud-Estul Asiei, Aglaonema aparţine unei familii de o frumuseţe extraordinară; se cultivă pentru frunzele lor, adesea vărgate, şi pentru inflorescenţele văratice caracteristice, care prezintă bractee. Sunt plante uşor de cultivat, dar necesită căldură şi umiditate întregul an; se amplasează în plină lumină chiar dacă sunt capabile să suporte bine şi umbra. Cresc foarte lent.

Alocasia

Urechea elefantului

Articole

Îngrijire plante de apartament
Acest gen cuprinde aproximativ 70 de specii de plante originare din pădurile Asiei de Sud-Est. Sunt cultivate pentru frunzele lor mari, alungite - obovate, având în general formă de scut, cu nervaţiunea proeminentă, deseori prezentând "pistrui" coloraţi violet închis sau bronz. Forma şi dimensiunile frunzelor inspiră numele popular al acestor plante: "urechea elefantului".

Aloe

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genul Aloe grupează circa 200 specii. Multe provin din Madagascar, Arabia şi Africa şi sunt, toate, plante suculente, adică înmagazinează apă pentru a supravieţui perioadelor de secetă, tipice zonelor din care provin. La unele specii, frunzele sunt spinoase sau cu dinţi sub formă de cârlig pe margine, în timp ce altele sunt în totalitate lipsite de spini protectori.

Când plecaţi în week-end...

Articole

Tehnici de cultivare plante
Măsurile pe care trebuie să le luaţi depind de cât timp vreţi să plecaţi; dacă este vorba doar de un week-end sau de 3 - 4 zile probabil va fi suficient dacă udaţi bine plantele înainte de a pleca. Asiguraţi-vă totuşi că vara sunt protejate de soarele foarte puternic, aşezaţi-le pe pervaze şi trageţi parţial perdelele ferestrelor care privesc spre sud. Iarna trebuie să apăraţi plantele de frig; în acest caz nu le aşezaţi pe pervaze unde temperatura poate coborî până la valori foarte joase în timpul nopţii, ci aşezaţi-le în camera încălzită.

Aloe

Articole

Îngrijire plante de apartament
Aloe sunt splendide plante suculente, fiind predispuse la a înmagazina apa pentru a supravieţui de-a lungul perioadelor lungi de secetă. În regiunile cu climă caldă se pot aşeza în loc deschis, în timp ce în zonele reci trebuie să le cultivaţi în casă, eventual aşezând ghivecele în exlerior numai pe perioada veri. Multe dintre speciile cultivate sunt originare din Africa, Madagascar şi Arabia.

Alyssum

Alisum

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genul Alyssum cuprinde circa 150 specii anuale, bianuale şi perene, unele sub formă de arbust. Alisumul cel mai cultivat este o plantă care, primăvara sau la începutul verii, formează mici tufe înalte de cel mult 20-30 cm ce se acoperă cu flori de culoare galben-deschis, parfumate, reunite în corimbi lungi sau în racem.

Anthurium

Flamingo

Articole

Îngrijire plante de apartament
Originară din America de Sud, familia aracee, căreia îi aparţin Anthurium se remarcă prin inflorescenţele lor caracteristice constituite din spadix şi spată; spadixul este o inflorescenţă mică în formă de spic în jurul căreia se dezvoltă spata, care este o bractee, adică o frunză modificată, de regulă viu colorată.

Ampelopsis

Viţa-de-vie-de-Canada, viţa-de-vie-virgină

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genul Ampelopsis, originar din America de Nord şi din Asia Orientală, numără peste 20 specii. Datorită caracteristicilor lor, sunt confundate adesea cu cele aparţinând genului Parthenocissus. Sunt plante căţărătoare arbustive, care au nevoie de un teren fertil şi de expunere la soare.

Vasele pentru apa de rezervă

Articole

Tehnici de cultivare plante
Dacă aveţi exemplare de plante de mari dimensiuni trebuie să vă procuraţi recipiente dotate cu rezervor pentru apă. Sunt alcătuite dintr-un ghiveci simplu monobloc sau dintr-un simplu ghiveci prevăzut cu rezervoare adecvate în interiorul cărora se păstrează apa pentru irigarea plantelor; aceasta ajunge la pământ prin intermediul unui fitil sau a unei membrane poroase.

Aphelandra

Afelandra

Articole

Îngrijire plante de apartament
Originară din America Centrală şl Meridională, Aphelandra este un mic arbust destul de vertical. Creşte şi înfloreşte uşor dacă îi sunt asigurate căldura, umiditatea pământului şi o atmosferă umedă, precum şi o lumină bună în timpul întregului an. Vara, pe vârful tulpinii apar mici flori grupate sub formă de spice piramidale lungi de 5-10 cm, formate din bractee dure, colorate galben intens.

Aporocactus

Articole

Îngrijire plante de apartament
Puţinele specii care aparţin acestui gen sunt toate originare din Mexic şi America Centrală. Tulpinile au un aspect foarte caracteristic: sunt lungi de până la 90 cm, cărnoase, atârnate, colorate verde-brun şi acoperite de mici protuberante numite areole. Din areole iau naştere grupuri de 15-20 spini scurţi, foarte subţiri, roşii-bruni. Aporocactus produce în aprilie-mai numeroase flori în formă de trompetă cu franjuri colorate variabil de la roz la roşu stacojiu.

Aralia

Articole

Îngrijire plante de apartament
Acest gen cuprinde circa 40 de specii diferite, permanent verzi, fie sălbatice, fie delicate, originare din America de Nord, Asia, arhipelagul Malaezia şi Australia Frunzele variază ca aspect, fiind simplu penate sau tripenate, iar tulpinile sunt uneori prevăzute cu spini. Aralia are flori mici şi albicioase dispuse sub formă de umbele apicale; fructul este o drupă neagră. Înfloreşte rar în apartament.

Aralia

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Genul Aralia cuprinde circa 40 specii originare din America, Asia, arhipelagul Malaeziei şi Australia. Sunt plante fie lemnoase, fie rustice, (de câmp), multe din ele destul de delicate care, pentru a supravieţui în aer liber, au nevoie de o climă blândă.

Ardisia

Articole

Îngrijire plante de apartament
Aceste plante sunt originare din regiunile calde ale Asiei Meridionale şi ale Americii de Sud; câteva specii cresc natural în Australia. Oarecum uşor de cultivat în casă, Ardisia sunt arbuşti cu creştere foarte lentă, caracterizaţi prin prezenţa florilor mici în formă de stea, grupate în ciorchini, şi a fructelor tip bacă, foarte viu colorate. Fructele şi florile pot fi prezente pe plantă simultan, primele pe ramurile mai joase, iar ultimele pe cele mai înalte.

Asclepias

Asclepiade, iarba-bumbacului

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Speciile genului Asclepias sunt plante perene, cu frunze mereu verzi sau căzătoare. Iarba-bumbacului, una din denumirile comune (sunt multe altele ce caracterizează diverse varietăţi), se referă la seminţele înconjurate de un ciuf de peri mătăsoşi care uşurează însămânţarea.

Asparagus

Osul-iepurelui

Articole

Îngrijire plante de apartament
Genul Asparagus cuprinde, pe lângă binecunoscuta plantă cultivată pentru mugurii săi comestibili, numeroase specii ornamentale, cu un frunziş graţios şi uşor, originare în marea majoritate din Africa de Sud. Aproape toate sunt adaptate pentru a trăi în casă, iar unele, cele cu rămurelele înfrunzite deosebit de extinse, se cultivă foarte bine în coşuleţe suspendate.

Aubrieta

Aubreţia

Articole

Îngrijire plante de balcon şi grădină
Originar din Asia Mică şi din Europa mediteraneeană, genul Aubrieta cuprinde 15 specii, dintre care doar una poate fi cultivată, Aubrieta deltoidea. Plantă nu foarte înaltă (atinge maximum 25 cm), ea este potrivită pentru îmbrăcarea zidurilor şi grădinilor stâncoase datorită aspectului său târâtor.